De overheid controleert amper of subsidies goed terechtkomen of dat de instelling of organisatie die geld krijgt wel deugt.

Dat blijkt uit onderzoek van Graydon, een bureau dat de kredietwaardigheid van bedrijven controleert, waar NRC Handelsblad zaterdag over publiceert.  Het onderzoek van Graydon werd gedaan in opdracht van de Bond voor Belastingbetalers (BvB).

Bij 183 bedrijven en instellingen van de 5.360 die in 2010 subsidie van de rijksoverheid zouden hebben ontvangen, was iets niet in de haak, zo schrijft de krant op basis van het rapport.

Het kan dan zijn dat bestuurders van het bedrijf een strafblad hadden, de vennootschap in feite een lege huls was, of dat er geen jaarrekeningen waren gedeponeerd.  Onder de bedrijven die geld kregen, stonden ook coffee- en seksshops, schrijft de krant, zoals het vermaarde Casa Rosso in Amsterdam.

Niemand weet precies hoeveel subsidie er door de rijksoverheid wordt verstrekt. Volgens NRC Handelsblad zou het in totaal kunnen gaan om wel 6 miljard euro. De overheid controleert bij subsidies onder 125.000 euro alleen of het geld ook is besteed aan het doel waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was. Veel dieper wordt er niet gekeken, zo schrijft de krant.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl