Beleggers grijpen elk sprankje hoop aan om te doen alsof de torenhoge inflatie geen probleem meer is. Maar vrijdag gepubliceerde cijfers over de arbeidsmarkt in de VS onderschrijven het fanatieke optimisme op aandelenmarkten geenszins.

In november zijn er in de VS 263.000 banen bijgekomen, fors meer dan de 200.000 banen waar economen gemiddeld op hadden gerekend, zo bleek vrijdag. Opvallend ook was dat de uurlonen op jaarbasis met 5,1 procent zijn gestegen, fors meer dan de 4,6 procent waar analisten op mikten.

De aanhoudend robuuste arbeidsmarkt en stijgende lonen kunnen ervoor zorgen de hoge inflatie een serieus probleem blijft in de VS. Dit betekent ook dat de Amerikaanse centrale bank hard moet blijven ingrijpen om de inflatie structureel omlaag te krijgen.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve gaf woensdag aan dat de beleidsrente in de VS vanaf december met kleinere stappen wordt verhoogd. Beleggers grepen de toespraak van Powell aan om te speculeren op een minder agressief monetair beleid en zetten aandelenbeurzen fors hoger.

De arbeidsmarktcijfers van vrijdag geven de Amerikaanse centrale bank echter weinig ruimte om het rustiger aan te gaan doen. Op Wall Street gaven de belangrijkste aandelenindices dan ook terrein prijs. De Dow Jones index zakte korte na de opening op vrijdag met 0,8 procent en de S&P 500-inde verloor 1 procent.

LEES OOK: De beurs in 2023 : reken op beweeglijkheid… en voorzichtig herstel, aldus beursstrategen van 3 grote vermogensbeheerders