De tabaksindustrie in de Verenigde Staten ligt onder vuur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Volgens de organisatie vindt er kinderarbeid plaats op Amerikaanse tabaksplantages, waar kinderen worden blootgesteld aan gezondheidsrisico’s door nicotine.

Human Right Watch sprak met 141 jeugdige arbeiders, schrijft de Guardian. Driekwart over ervaringen met de symptomen van acute nicotinevergiftiging: braken, duizeligheid, huiduitslag en andere irritaties.

Nicotine opgenomen via huid

De kinderen, 7 tot 17 jaar, , voornamelijk immigranten uit Zuid-Amerika, komen uit de zuidelijke Amerikaanse staten North Caroline, Kentucky, Tennessee en Virginia, waar 90 procent van de Amerikaanse tabak wordt verbouwd. Ze planten, wieden en oogsten tabak, waarbij ze in direct contact komen met de bladeren.

Nicotine van tabaksbladeren kan worden opgenomen door de huid, net als met nicotinepleisters. Daarbij kunnen kinderen hoge doses binnenkrijgen. De kinderen beginnen meestal met werk samen met hun ouders en oudere familieleden.

50 sigaretten per dag

Volgens Amerikaanse wetenschappelijk onderzoek kunnen arbeiders tot wel 54 milligram nicotine per dag binnenkrijgen, evenveel als in 50 sigaretten. “Deze kinderen worden blootgesteld aan nicotine alsof ze zouden roken, en daardoor veranderen hun hersenen”, zegt een Amerikaanse hoogleraar medicijnen tegen de Guardian. “Dat kan niet goed zijn.”

Regels voor kinderarbeid zijn anders in de landbouw: met toestemming van de ouders kunnen kinderen vanaf 12 jaar een ongelimiteerd aantal uren maken na school.

HRW vindt dat werken met tabak ongeschikt is voor minderjarigen, en doet een oproep aan de Amerikaanse regering om kinderen te weren van tabaksplantages. Eerdere regelgeving waarbij een minimumleeftijd van 16 zou gaan gelden werd weer ingetrokken door het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl