De inflatie in de Verenigde Staten is in september boven het niveau van 8 procent blijven hangen. Volgens de Amerikaanse overheid bedroeg de inflatie vorige maand 8,2 procent op jaarbasis, tegen 8,3 procent in augustus.

De inflatie lijkt daarmee vooralsnog in juni een piek te hebben bereikt op 9,1 procent. Dat was het hoogste niveau in ruim veertig jaar.

De stijging van de consumentenprijzen viel wel iets hoger uit dan verwacht. Economen hadden in doorsnee gerekend op een inflatie in ’s werelds grootste economie van 8,1 procent op jaarbasis. Ten opzichte van augustus stegen de consumentenprijzen met 0,4 procent, terwijl was gerekend op een stijging van 0,2 procent.

Exclusief de sterke schommelende energieprijzen nam de inflatie op maandbasis met 0,6 procent toe. Op jaarbasis bedroeg deze zogeheten kerninflatie 6,6 procent, tegen 6,3 procent in augustus. Ook dit cijfer viel hoger uit dan de 6,5 procent die economen hadden voorzien.

Centrale bank VS wil rente fors verhogen

Het inflatiecijfer is van groot belang voor de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve heeft de rente dit jaar al vier keer verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden.

Bij de afgelopen drie rentebesluiten werd de rente zelfs met flinke stappen van 0,75 procentpunt opgeschroefd. De laatste keer dat de Fed de rente met een dergelijk tempo omhoog gooide was vier decennia geleden onder toenmalig Fed-baas Paul Volcker.

Beleggers hadden gehoopt dat de inflatie sterker zou afkoelen, zodat de Fed mogelijk de rente in de toekomst wat minder sterk hoeft te verhogen. Eerder deze maand bleek echter dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd zeer sterk is, wat de Fed ook meer ruimte geeft om de rente stevig te blijven verhogen.

Ook heeft de Fed herhaaldelijk verklaard "vastbesloten" te zijn om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell kan dat met de huidige beleidskoers en zal de centrale bank daaraan "vasthouden tot de klus is geklaard".

Een sterk afkoelende inflatie zou ook een opsteker zijn geweest voor president Joe Biden. Door de sterk gestegen kosten van het levensonderhoud in de VS staat zijn populariteit onder druk. Op 8 november vinden in de VS de tussentijdse verkiezingen plaats. Biden heeft aangegeven na die verkiezingen een besluit te nemen of hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2024.

Wall Street krijgt flinke klappen, maar herstelt bij slot

De aandelenbeurzen in New York doken donderdag aanvankelijk omlaag na het bekend worden van de inflatiecijfers. Beleggers hadden gehoopt op een duidelijke afzwakking van de inflatie, zodat er aanleiding zou zijn voor de Federal Reserve om de rente minder sterk te verhogen. De kans hierop lijkt echter klein.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1,8 procent lager op 28.690 punten. De brede S&P 500 zakte 2,3 procent tot 3494 punten en technologiegraadmeter Nasdaq daalde 3 procent tot 10.098 punten.

Maar het slot van de dag eindigde positief, dankzij een bizarre ommekeer.  Rentezorgen werden later aan de kant geschoven en koopjesjagers stapten in de markt.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot een winst van 2,8 procent op 30.038,72 punten. De brede S&P 500 steeg 2,6 procent tot 3669,91 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 2,2 procent vooruit tot 10.649,15 punten.

LEES OOK: Fed geschrokken door snelle stijging inflatie in de VS: hoge rentestanden blijven nodig