• Na het historische banenverlies in het voorjaar, zijn er in juni weer 4,8 miljoen banen bij gekomen in de VS.
  • Dat is de grootste banengroei in een maand sinds in 1939.
  • Ook de officiële Amerikaanse werkloosheid is gedaald, maar het aantal uitkeringsaanvragen blijft toenemen.
  • Door het snel stijgende aantal coronabesmettingen loopt de VS in juli het risico op nieuwe lockdowns.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten liet in juni verder herstel zien van de klappen door het coronavirus eerder dit jaar.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 4,8 miljoen banen bij (exclusief de landbouw). Economen rekenden in doorsnee op ruim 3 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen.

Volgens het ministerie gaat het om de sterkste groei van de werkgelegenheid sinds het begin van de metingen in 1939. In mei werd de banengroei opwaarts bijgesteld tot 2,7 miljoen, van een eerder gemelde toename met 2,5 miljoen arbeidsplaatsen.

Amerikaanse bedrijven nemen weer werknemers aan, nu de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld in het land.

Het gaat bijvoorbeeld om personeel voor horeca en winkels die dicht moesten vanwege de virusuitbraak. De laatste tijd neemt het aantal nieuwe besmettingen met het virus in de VS wel weer flink toe, wat het economisch herstel kan ondermijnen.

Werkloosheid in de VS daalt...maar dat zegt niet alles

In april was nog sprake van het historische verlies van meer dan 20 miljoen arbeidsplaatsen in de VS door de coronacrisis, omdat bedrijven massaal de deuren sloten en personeel op straat werd gezet.

De werkloosheid in 's werelds grootste economie kwam in april uit op 14,7 procent, het hoogste niveau sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. De werkloosheid in de VS zakte in juni naar 11,1 procent van 13,3 procent in mei.

In een reactie op het banenrapport van donderdag, zegt econoom James Knightley van ING dat de werkloosheidscijfers niet erg betrouwbaar zijn. De werkloosheid wordt gemeten via peilingen, waarbij mensen wordt gevraagd of ze in de afgelopen vier weken actief hebben gezocht naar een baan. Daling van dat cijfer betekent dus dat minder mensen zeggen dat ze actief zoeken.

Opvallend in dit verband is dat het aantal uitkeringsaanvragen in juni juist is gestegen met bijna 1 miljoen, waardoor het aantal werkloosheidsuitkeringen op ruim 31 miljoen komt. Dit geeft volgens econoom Knightley aan dat het totaalbeeld van de Amerikaanse arbeidsmarkt nog behoorlijk zwak is.

De overheid publiceert het banenrapport normaal gesproken op vrijdag, maar die is vervroegd omdat vrijdag Wall Street dicht is in aanloop naar de viering van Onafhankelijkheidsdag in de VS op zaterdag.

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met forse winsten aan de dag begonnen, omdat beleggers positief reageerden op de nieuwe arbeidsmarktcijfers.

De Dow-Jonesindex stond kort na opening 1,5 procent hoger op 26.130 punten. De brede S&P 500 steeg 1,3 procent tot 3157 punten en techbeurs Nasdaq won 1,2 procent tot 10.281 punten.

LEES OOK: Weer dagrecord bij coronabesmettingen in VS – vrees voor stijging naar 100.000 nieuwe gevallen per dag