De Amerikaanse centrale bank denkt zijn belangrijkste rentetarief nog jaren dicht bij nul te moeten houden om de economie te ondersteunen.

Voor dit jaar rekent de Fed op een wat minder zware krimp van de Amerikaanse economie dan eerder gedacht.

Tegelijk is het herstel van de economie in 2021 ook zwakker dan eerder werd ingeschat.

De Federal Reserve heeft de Amerikaanse rente ongemoeid gelaten. Tegelijkertijd verwacht de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten dat de rente nog zeker tot en met 2023 dicht bij nul blijft, stelde de Fed in een verklaring na afloop van zijn beleidsvergadering. Dat is langer dan waar de beleidsmakers eerder rekening mee hielden.

Het belangrijkste Amerikaanse rentetarief staat tussen de 0 en 0,25 procent. De Federal Reserve mikt op een gemiddelde inflatie van 2 procent gedurende langere tijd en ‘maximale werkgelegenheid’ voordat de rente weer omhoog gaat.

Tot die tijd zal de centrale bank de economie ondersteunen om die doelen te bereiken. De Fed blijft de komende maanden schatkistpapier en gebundelde hypotheekschulden inkopen op hetzelfde niveau als al gebeurt.

Meer fiscale steun nodig voor Amerikaanse economie

De centrale bank is wel positiever gestemd over de Amerikaanse economie dan enkele maanden geleden. Het herstel is volgens voorzitter Jerome Powell sneller gegaan dan verwacht, maar desondanks draait de economie aanzienlijk minder hard dan voor de coronacrisis.

Lees ook op Business Insider

Ook benadrukte Powell dat de economische neergang niet iedereen even hard treft en wees daarbij op de miljoenen Amerikanen die hun baan de afgelopen tijd verloren. Volgens het hoofd van de centrale bank kan de Fed niet alleen de economie ondersteunen en is meer steun vanuit de overheid noodzakelijk.

Krimp in 2020 minder diep, herstel in 2021 minder sterk

De Fed rekent op een economische neergang van tussen de 3 en 4 procent dit jaar, terwijl eerder nog rekening werd gehouden met een krimp van minimaal 5,5 procent en maximaal 7,6 procent.

Voor volgend jaar denkt de Fed dat het herstel tussen de 3,6 en 4,7 procent uitkomt, wat iets lager is dan eerder voorzien. In 2022 zou de economie dan met minimaal 2,5 procent groeien en een jaar later met zeker 2,4 procent.

Ook zal de werkloosheid lager uitvallen, denkt de Fed nu. In het vierde kwartaal zal die nu op 7,6 procent uitkomen, terwijl de centrale bank eerder aan 9,3 procent dacht.

Volgend jaar zou de werkloosheid moeten dalen naar iets boven de 6 procent en in 2022 op maximaal 5 procent uit moeten komen.

LEES OOK: ECB komt (nog) niet met extra monetaire steun tegen de coronacrisis – er is voorlopig genoeg vertrouwen in het herstel van de Europese economie