• Het Amerikaanse ministerie van Financiën wil een nieuwe regel invoeren om illegale transacties in cryptomunten aan banden te leggen.
  • Cryptobedrijven moeten gegevens gaan verzamelen over grote transacties en daarover rapporteren om witwassen en andere illegale activiteiten te voorkomen.
  • Volgens cryptobedrijven is de nieuwe regel veel te gehaast opgesteld en komt de privacy er ernstig door in het gedrang

Cryptobedrijven zijn fel tegen een nieuwe regel die het Amerikaanse ministerie van Financiën wil invoeren om illegale transacties met cryptomunten te voorkomen. Het gevecht dat daardoor dreigt, werpt volgens The Financial Times een schaduw over de recente opmars van bitcoin en andere cryptomunten.

Eind vorige week tikte bitcoin een nieuw recordniveau aan van bijna 42.000 dollar, hoewel de munt deze zondag en maandag ineens met 18 procent duikelde naar zo’n 33.000 dollar.

Volgens het voorstel van het Amerikaanse ministerie van Financiën moeten platforms gegevens gaan verzamelen over grote transacties en daarover rapporteren. De nieuwe regel is bedoeld om de nationale veiligheid te beschermen en criminaliteit te voorkomen.

Maar volgens cryptobedrijven komt de privacy in het gedrang en is de regel veel te gehaast opgesteld.

Topman Jack Dorsey van betaalbedrijf Square (en Twitter) stelt dat mensen door de nieuwe regel “niet volledig mee kunnen doen aan de economie”, schrijft The Financial Times. Ook cryptoplatform Coinbase en durfinvesteerders Paradigm, Ribbit Capital en Union Square Ventures keren zich fel tegen de maatregel.

Volgens hoofd research Garrick Hileman van cryptoplatform Blockchain.com is het effect van de maatregel “heel anders dan die van vergelijkbare regels op de traditionele financiële markten” en leidt het “tot veel te streng toezicht en het verlies van privacy.”

Het voorstel van het ministerie van Financiën richt zich tegen cryptoportemonnees en apps die gebruikers in staat stellen anoniem cryptomunten te verhandelen en te bezitten. Daardoor is er een groot risico op het witwassen van geld en andere illegale activiteiten.

Lees meer over bitcoin en andere cryptomunten:

Lees ook op Business Insider