Het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump over een inreisverbod van personen uit zeven, overwegend islamitische landen, geldt toch niet voor houders van green cards. Dat zijn verblijfsvergunningen die toestemming geven om te werken in de Verenigde Staten.

Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis zei zondag dat de beperkingen niet gelden voor inwoners uit die landen met een verblijfsvergunning, een green card. Priebus weersprak berichten dat het handhaven van het decreet chaotisch was verlopen. Volgens de stafchef zijn van de 325.000 reizigers slechts 109 personen vastgehouden. ,,De meesten van hen zijn ondertussen vrijgelaten.”

Visa-stop van Trump

Na een dag vol protesten heeft president Donald Trump zondag zijn decreet om reizigers uit zeven landen te weren verdedigd. In een verklaring op Facebook schrijft hij dat zijn beleid gelijk is aan dat van president Obama in 2011, toen die de visa voor vluchtelingen uit Irak voor zes maanden stopte.

,,De zeven landen in kwestie werden eerder door de administratie van Obama geïdentificeerd als bron van terrorisme. Om nog eens duidelijk te maken, dit is geen moslimverbod, zoals de media valselijk berichten”, aldus Trump. ,,Dit gaat niet over religie, maar over terrorisme en over hoe we ons land veilig houden.”

,,Ik leef enorm mee met de mensen die betrokken zijn bij deze vreselijke humanitaire crisis in Syrië. Mijn eerste prioriteit zal altijd zijn om ons land te dienen en te beschermen, maar als president zal ik altijd manieren vinden om alle mensen die lijden te helpen”, benadrukte de president.

Trump herhaalde zijn belofte dat de VS weer aan alle landen visa verstrekt als er over negentig dagen een nieuw veiligheidsbeleid is ingevoerd.

In steden als New York, Washington en Atlanta vonden zondag opnieuw demonstraties plaats tegen het decreet. Ook bij het Witte Huis werd gedemonstreerd.

Nederland en Duitsland vragen uitleg

Nederland en Duitsland laten hun ambassades in Washington onderzoeken wat de gevolgen zijn voor hun burgers met een dubbele nationaliteit van het besluit van president Donald Trump om inwoners van zeven islamitische landen voorlopig te weren.

Ze hebben daartoe bij hun Amerikaanse gesprekspartners aangedrongen op uitleg en verduidelijking. Dat lieten de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Bert Koenders en zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel, in een gezamenlijke verklaring weten.

,,Wij zijn vastbesloten om de rechten van onze burgers te beschermen en zullen hiertoe ook binnen de Europese Unie overleggen over de noodzakelijke stappen."