Het Amsterdamse ziekenhuis AMC en het Erasmus MC in Rotterdam kopen niet langer lichaamsdelen in via omstreden Amerikaanse bedrijven.

Dat melden de actualiteitenrubriek Nieuwsuur en persbureau Reuters.

Het AMC kocht tussen 2008 en 2018 ieder jaar tussen de dertig en vijftig diepgevroren hoofden van het Amerikaanse bedrijf Science Care, een zogenoemde ‘body broker’. Dat is een bedrijf dat handelt in lichaamsdelen van mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap.

De hoofden waren bedoeld voor onderwijs om chirurgen te trainen. “Hoofden moeten van een bepaalde kwaliteit zijn, en diepgevroren. Een dergelijk aanbod kon hier niet geleverd worden en andere academische ziekenhuizen hadden evenmin mogelijkheden. Toen zijn we gaan zoeken op de commerciële markt en zijn we terechtgekomen in de Verenigde Staten”, zegt Freek Dikkers, hoofd KNO AMC, tegen Nieuwsuur.

Hoewel de activiteit legaal is, heeft het ziekenhuis moeite met de “agressieve manier” waarop de Amerikaanse verkoper, het bedrijf Science Care, nieuwe klanten werft.

"We hebben begrepen dat Science Care agressief aan het acquireren is in verpleeghuizen en hospices. En als Science Care alleen maar gaat zitten jagen van 'u kunt uw begrafeniskosten voorkomen' en 'donate your body', dat is iets wat wij niet wisten", aldus Dikkers.

Het Erasmus MC kocht bij een andere handelaar knie- en schoudergewrichten die werden gebruikt voor training aan chirurgen, maar is daar inmiddels ook mee gestopt.

Nieuwsuur meldt dat veel nabestaanden van mensen die hun lichaam aan de wetenschap gaven, niet precies weten wat er met een gedoneerde lichaam is gebeurd. Ze zouden niet weten dat lichamen in delen over de hele wereld werden verhandeld. Ook zou er flink verdiend worden aan de praktijk, die in handen is van winstmakende commerciële bedrijven.