Geen postbodes, maar drones die pakketjes komen bezorgen. Internetwinkel Amazon mag tests gaan doen, maar moet wel oogcontact houden met de onbemande vliegtuigjes.

Het groene sein werd afgelopen donderdag gegeven door de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA. Hiermee gaat voor internetwinkel Amazon een langverwachte wens in vervulling, meldde cnet.com donderdag.

Het bedrijf wist in 2013 menigeen te verbazen met een onderzoek naar bezorgingen met drones. De bedoeling van Amazon Prime Air is dat pakketjes ter grote van ongeveer een schoenendoos door iets grotere onbemande vliegtuigjes bij de klant worden afgeleverd. Ze kunnen op afstand worden bestuurd en zouden zo sneller zijn dan welke postbode dan ook.

Overigens is het niet zo dat de online winkel als enige is geïnteresseerd in deze technologie. In de laatste paar jaar is de interesse voor drones spectaculair toegenomen. De internationale vereniging voor onbemande luchtvaartuigen, de AUVSI, beweert dat als het Amerikaanse luchtruim voor drones wordt opengesteld, dat binnen drie jaar voor de economie meer dan 12,7 miljard euro en 70.000 banen gaat opleveren.

Strenge voorwaarden voor het vliegen met drones

Het is niet vreemd dat even heeft geduurd voordat Amazon toestemming kreeg om letterlijk de lucht in te gaan. De regelgeving rondom het (commerciële) gebruik van drones is namelijk erg streng, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. In februari van dit jaar zette de luchtvaarttoezichthouder in de VS echter een grote stap in de richting van een gereguleerde markt, door de regels iets te versoepelen.

Dit neemt niet weg dat Amazon zich met de licentie alsnog aan veel afspraken moet houden. Vooralsnog mogen drones van ondernemer Jeff Bezos alleen in de Verenigde Staten vliegen en nooit hoger komen dan 112 meter. Ook moet bijvoorbeeld alle informatie over de vluchten worden doorgegeven (aantal vluchten, duur, onregelmatigheden, enzovoorts).

Oogcontact met drone

Daarnaast mogen drones nooit in de buurt komen van bemande vliegtuigen en moeten bestuurders op de grond hun drone altijd kunnen blijven zien, aldus de Amerikaanse toezichthouder. Dit laatste is nog wel een puntje van aandacht, als Amazon serieus pakjes door drones wil laten bezorgen. Want hoe kun je dat ooit winstgevend doen als Amazon-werknemers met elke drone oogcontact moeten houden tot pakjes op hun bestemming zijn?

Lees ook op Business Insider

Nieuwsgierig geworden naar hoe zo’n postbode-drone er uit moet komen te zien? De onderstaande impressie werd een jaar geleden door Amazon gepresenteerd.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl