Online webwinkel Amazon heeft via zijn platform direct contact met talloze e-commerce bedrijven die spullen verkopen via Amazon. Het is dus niet vreemd dat Amazon financiële diensten wil aanbieden aan die bedrijven.

Traditionele banken zijn al tijden minder happig om te lenen aan MKB-bedrijven en tal van fintechbedrijven springen daarop in, van crowdfunding tot andere vormen van alternatieve leningen. Deze markt ligt ook open voor Amazon.

In de Verenigde Staten heeft Amazon een samenwerkingsverband gesloten met zakenbank Goldman Sachs en andere banken voor het opzetten van een leenplatform voor MKB-bedrijven via Amazon, zo vernam Business Insider.

Uitgelekte screenshots laten zien dat het gaat om leningen voor een periode van drie tot twaalf maanden, met een maximum van 1 miljoen dollar. Naast leningen met een vaste looptijd die afgelost moeten worden, biedt Amazon via het nieuwe platform ook doorlopende kredietfaciliteiten aan.

Foto: Business Insider

Bij de aanbieders zitten zowel de financiële tak van Amazon zelf als Goldman Sachs en een aantal andere banken. De laagste financieringsbedragen liggen op 10.000 dollar. De geboden rentetarieven lopen op tot 15 procent.

Bedrijven die zich aanmelden voor een lening via het platform van Amazon moeten wel toegang geven tot data zoals omzetcijfers en producten die op Amazon worden verkocht.

Amazon is al sinds 2011 actief als financieel dienstverlener, maar tot nog toe gaat het om kredietfaciliteiten voor een door Amazon geselecteerde groep van bedrijven die het op het shoppingplatform actief zijn.

Lees ook op Business Insider

Als Amazon overstapt op een platformmodel bij het faciliteren van leningen, neemt het risico voor Amazon zelf af. Ook andere partijen lopen dan namelijk financieringsrisico’s.

In 2017 meldde Amazon dat het al in totaal voor 3 miljard dollar aan handelsfinanciering had verstrekt. Sindsdien heeft Amazon geen cijfers meer bekendgemaakt over deze business.

LEES OOK: Zo haal je geld op: 6 tips om als MKB’er financiering te regelen