Aanbieders van hypotheekleningen stunten vaak eventjes met de hypotheekrente om klanten te trekken. Maar welke aanbieders proberen continu scherpe hypotheekrentes te hanteren, en wie profileert zich vooral met tijdelijke kortingsacties?

Intermediair De Hypotheekshop boog zich over deze vraag en publiceerde donderdag de uitkomst van een eigen marktscan. Daarbij werden de hypotheekrentes voor 10 jaar vast in de eerste helft van dit jaar vergeleken.

De conclusie van het onderzoek is dat grote partijen (ABN Amro, ING, Florius en Aegon) over het algemeen minder constant zijn in de hypotheekrentes, met uitzondering van Rabobank. Vooral in de maanden april, mei en juni – traditioneel de drukste maanden – hanteren deze kredietverstrekkers scherpe tarieven.

Lage hypotheekrente: tijdelijk of continu?

De grafiek onderaan dit artikel toont bij welke hypotheken de rente het scherpst én meest constant is. Daarvoor is gekeken naar de gemiddelde rente in de eerste zes maanden van het jaar (horizontaal) en de standaardafwijking (verticaal).

In grafiek vind je in het vlak linksonder de hypotheken die de scherpste rente hanteren en bovendien het meest constant zijn.

De Rabobank Basishypotheek lijkt als beste uit de bus te komen, maar is pas onlangs geïntroduceerd. De score is op slechts een deel van het eerste halfjaar van 2017 gebaseerd, waardoor de stabiliteit niet echt gemeten kan worden. Daarnaast doen bijvoorbeeld Hypotrust Woon Bewust, MoneYou, IQWOON, Merius en Philips Pensioenfonds het goed.

In het vlak rechtsboven vind je hypotheken met rentes die gemiddeld wat duurder zijn en niet erg constant: hier zitten onder meer verzekeraars Aegon, NN en nieuwkomer MUNT.

Lees ook op Business Insider

(klik op grafiek voor uitvergroting)

hypotheekrente

LEES OOK Mede-oprichter van cryptomunt ethereum: ‘Een tikkende tijdbom’