• De koersen van veel altcoins, cryptomunten die als alternatief voor de bitcoin worden gezien, staan donderdag in de dubbele groene cijfers.
  • Het lijkt erop dat beleggers weer risico durven te nemen, nu dat de situatie rond de schuldencrisis van de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande even is gekalmeerd.
  • Onder de hardst stijgende altcoins vallen de atom van Cosmos, de luna van Terra en de avax van Avalanche.

Altcoins, cryptomunten die als alternatief worden gezien voor de bitcoin, zitten donderdag flink in de lift.

Het lijkt er dan ook op dat cryptobeleggers weer risico’s durven te nemen, nu dat de situatie rond de Chinese vastgoedreus Evergrande iets is gekalmeerd. Het bedrijf liet woensdag weten dat het de rentebetalingen op een deel van zijn leningen toch op tijd zal voldoen.

Lees ook: Aandeel van wankelende vastgoedreus Evergrande veert op… maar op Aziatische schuldmarkten rinkelen de alarmbellen

Ook pompte de Chinese centrale bank voor de tweede dag op rij miljarden extra in het financiële systeem zodat de banken voldoende geld hebben om schokken op te vangen.

Eerder deze week zorgde de onrust rond de schuldencrisis van Evergrande voor koersdalingen op wereldwijde aandelenmarkten. De cryptomarkt volgde in het kielzog, met dubbele rode cijfers voor enkele van de meest populaire munten.

Lees ook: 4 dingen die je moet weten over de imploderende Chinese vastgoedreus Evergrande, die China een ‘Lehman-moment’ kan bezorgen

Crypto’s lijken weer op te veren, met de grootste stijgingen voor altcoins. De atom van Cosmos, een gedecentraliseerd netwerk dat gegevensuitwisselingen tussen blockchains mogelijk maakt, noteert een koersstijging van ongeveer 22 procent in de afgelopen 24 uur.

Luna en Avax, de munten van respectievelijk Terra en Avalanche, staan ook beide op plussen van meer dan 20 procent. De sol – qua marktwaarde de op zes na grootste cryptomunt – noteert een stijging van zo’n 12 procent over het afgelopen etmaal.

Altcoins hebben een waanzinnig jaar achter de rug

Dit is niet de eerste keer dat er bij altcoins flinke koersstijgingen zichtbaar zijn. Begin dit jaar had één sol een waarde van ongeveer 1,50 dollar. Vandaag de dag is diezelfde munt ruim 145 dollar waard. De avax van Avalanche is in diezelfde tijd gestegen van 3,3 dollar naar ongeveer 76 dollar.

“Veel munten die problemen in het echte leven oplossen, maken een snelle netwerkadoptie door”, zegt analist Marcus Sotiriou van de Engelse broker GlobalBlock. ‘Ik denk dat deze cryptomunten erg ondergewaardeerd zijn gezien de omvang van de markt waar ze op uit zijn.”

Ook op basis van Total Value Locked (TVL) zijn deze netwerken waarschijnlijk ondergewaardeerd, zegt hoofdonderzoeker Eliézer Ndinga van cryptobedrijf 21 Shares. TVL verwijst naar het totale bedrag dat op de blockchain is geïnvesteerd in gedecentraliseerde financiële toepassingen.

Volgens Ndinga geeft TVL een indicatie van de gezondheid van een netwerk en maakt het het mogelijk om de waarde van netwerken ten opzichte van elkaar te bepalen.  

Meer over crypto? Check ook deze stukken eens: