Heb je voor je werk als zelfstandige genoeg aan een laptop en internet, dan is tijdelijk werken op buitenlandse locaties wellicht een aantrekkelijke optie. Waar moet je dan op letten?

Online platform voor freelancewerk Hoofdkraan.nl geeft 15 tips voor wie als zzp’er overweegt een tijdje in het buitenland te werken.

Voor veel zzp’ers is het niet meer verplicht op kantoor bij de klant te werken. Zij werken vanuit huis, een café of flexplek in de buurt of huren een kantoorruimte. Contact met klanten gaat veel via mail of telefoon. Als het toch niet uitmaakt waar je werkt, dan zou je toch ook een ‘digital nomad’ kunnen worden en enkele maanden naar het buitenland kunnen gaan?!

Door een tijdje in het buitenland te gaan werken heb je, terwijl je gewoon werkt, toch een andere omgeving. Je ontmoet nieuwe mensen; het weekend, de avonden en je lunchpauze worden een stuk boeiender nu er een heel nieuw land te ontdekken valt en het lijkt ook echt alsof je op vakantie bent!

Wat heb je nodig en waar moet je op letten?

Lage vast lasten

Let op de vaste lasten voor je bedrijf. Heb jij een jaarcontract voor een duur kantoor of kun je alles zo achter je laten?

Computer en internetverbinding

Werk waarvoor je alleen een computer en internetverbinding nodig hebt, is van belang. Webdesigners en tekstschrijvers zitten dus goed, maar als coach of dienst met support aan huis wordt het een stuk lastiger.

Maar ook dan heb je soms een week of twee weken nodig om 'aan je bedrijf te werken', een plan te schrijven wat je gaat doen en waar je wilt dat de toekomst je brengt. Dit kan op een hutje op de hei, maar ook op het strand in de Costa Brava of zelfs Thailand.

Zorg wel dat je naar een plek gaat waar hotels en cafés goede wifi hebben. Koop daarnaast een lokale simkaart en ontdek hoe je je telefoon als hotspot kan gebruiken voor de echte noodgevallen.

Tijdzone klanten

Contact met klanten in hun tijdzone kun je niet negeren. Heb je een wekelijkse vergadering waar je bij echt moet zijn? Hou dan rekening met de tijdzones. Vergaderingen om drie uur 's nachts zijn niet zo goed voor je productiviteit.

Meedenkende klanten

Klanten moeten begrijpen wat je doet en niet de opdracht stopzetten. Zorg dus dat je dezelfde diensten kunt bieden als thuis en er geen reden is om de opdracht stop te zetten.

Werkhouding

Discipline. Weet je zeker dat jij achter je laptop gaat zitten terwijl je nieuwe vrienden gaan kajakken op zee, 's middags een cocktail nemen en 's avonds de stad ingaan? Om in zo'n vakantie omgeving ook echt te gaan werken heb je echt discipline nodig en een goed werkschema. Welk moment ben je te verleid om iets anders te gaan doen? Wil je liever 's middags een duik in zee nemen of 's avonds mee de kroeg in? Hou daar rekening mee in je werkschema.

Digitale bescherming

Als je veel in een hostel/hotel of koffiebars gaat zitten op een open wifinetwerk moet je wel je bestanden veilig kunnen stellen. Gebruik daarvoor een beveiligde VPN-verbinding.

Zorg daarnaast voor een driedubbele back-up van je bestanden. Sla alles ook op via een online backup als Dropbox of OneDrive.

Inspiratie

Nog geen idee waar je heen wilt? Via de website Nomadlist.com kun je bekijken hoe duur het leven is in verschillende steden, hoe het gesteld is met de wifi, het weer, de veiligheid en hoeveel andere nomads er al zitten.

Kosten levensonderhoud

Hoeveel kun je besteden per maand? Wat doe je met je huidige huis? Hou daar rekening mee bij het kiezen van een locatie. San Francisco klinkt heel leuk, maar het leven is daar een stuk duurder dan bijvoorbeeld Bangkok.

Proefdraaien

Twijfel je of het wel echt kan? Werk dan eens een week alsof je alvast in Bangkok bent. Ga op de tijdstippen werken zoals je daar zou werken (bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds) en los alles op via Skype of e-mail. Bekijk aan het einde van de proefperiode hoe het ging en waar je nog tegen aan liep.

Vervanging voor klusjes

Zijn er dingen die toch vanaf hier moeten? Peil eens of je ook een vervanger kan sturen, iemand die je vertrouwt en een paar weken iets kleins van je overneemt.

Vooruitwerken

Werk de weken voordat je weg gaat alvast een beetje vooruit. Zo geef je jezelf de ruimte om eens een dag of middag vrij te nemen en niet altijd tegen deadlines aan te zitten hikken.

Geschikte werkplek

Geen idee waar je moet gaan werken? Neem eens een kijkje op WorkFrom.co waar voor diverse steden de flexplekken en goede werkcafés staan.

Tijdzones

Hoewel het heel verleidelijk en positief klinkt, kan het af en toe ook vermoeiend zijn. Je moet rekening houden met de tijdzones, klanten verwachten toch dat je klaar staat en soms moet je keihard werken terwijl je liever andere dingen doet. Wees daar op voorbereid.

Teamoverleg

Moet je toch overleggen met een team? Doe een groepsgesprek via Skype of als het ook via chat kan, gebruik dan Slack. Het heeft een groepschat maar iedereen kan ook invullen welke to do's er nog voor hem/haar open staan en wat er die dag gedaan is.

Sociale contacten

Het is niet altijd even makkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten. Kijk op meetup.com voor een evenement bij jou in de buurt. Op deze website staan diverse groepen, zoals filmliefhebbers, een boekenclub maar ook mensen die samen willen werken of samen naar een concert gaan.

LEES OOK: 9 tips om te onderhandelen als een pro, zelfs als je onderhandelen verschrikkelijk vindt