De dief van de Van Gogh-schilderijen moet alsnog een schadevergoeding betalen van bijna 344.000 euro.

Octave (‘Okkie’) Durham liet aan Crimesite weten dat het Centraal Justitieel Incassobureau hem een aanmaning heeft gestuurd. Volgens Okkie moet hij binnen vier weken 343.812 euro betalen en gaat als hij dat niet doet mogelijk opnieuw de cel in.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde donderdag dat Durham de aanmaning heeft gekregen. Verdere mededelingen wilde een woordvoerder er niet over doen.

In een reactie op Crimesite schrijft Durham: “Ik laat me niet intimideren door deze aanmaning. Ik ga met mijn advocaat de schadevergoedingsmaatregel aanvechten en als we toch verliezen, ga ik een jaar zitten. Dan heb ik tijd genoeg om in de bajes mijn boek te schrijven.” Hij overlegt donderdag met zijn advocaat over de kwestie.

De in 2002 gestolen doeken zijn sinds vorige week weer te zien in het Van Gogh Museum. Durham kwam tegelijkertijd met zijn verhaal over de roof naar buiten in een documentaire.

Hij zat al 3,5 jaar vast voor de diefstal en moest van het gerechtshof een schadevergoeding betalen van 350.000 euro. Hij heeft een deel hiervan al afgelost, maar het bedrag is nu volgens hem door boeterentes verhoogd.

Verkocht aan Italiaanse maffiabaas

Octave Durham zei eerder deze maand tegen De Telegraaf dat hij en zijn kompaan Henk B. eigenlijk de beroemde schilderijen Zonnebloemen en De Aardappeleters wilden stelen. Maar het ene werk was te goed beveiligd en het andere te groot om door het stukgeslagen raam te kunnen.

Hij beschrijft tot in detail hoe de roof in zijn werk ging en hoe hij en B. zich met twee andere schilderijen uit de voeten maakten. De schilderijen, Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen, werden verkocht aan een Italiaanse maffiabaas. Hoeveel Durham ervoor heeft gekregen wil hij niet zeggen: "Ik noem geen bedrag. Anders krijg ik nog een naheffing van de fiscus."

Aanvankelijk wilde hij de schilderijen slijten bij crimineel Sam Klepper,maar die werd geliquideerd voordat de roof plaatsvond. Na de diefstal klopte Durham aan bij Heineken-ontvoerder Cor van Hout, maar werd die kort daarna ook geliquideerd.

Durham heeft lang volgehouden dat hij niets met de roof te maken had. Desondanks werd hij in 2005 veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Pas in september vorig jaar bleek een verband toen Durham meldde dat hij de schilderijen had willen teruggeven aan het museum en daarvoor contact had gezocht met de maffiabaas. Maar voordat het tot een deal kwam, greep de politie in.

LEES OOK: Zo maken vervalsers schilderijen die er eeuwenoud uitzien