Shell en andere grote olie- en gasbedrijven moeten harder aan de bak met duurzame energie. “Niets doen is simpelweg geen optie”, waarschuwt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport.

Momenteel gaat namelijk minder dan 1 procent van het investeringsgeld van de olie- en gasbedrijven naar schone energiebronnen.

Het IEA stelt dat de toezegging van olie- en gasbedrijven om schone brandstoffen te leveren, cruciaal is om de wereldwijde uitstoot te verminderen. Maar er zijn weinig tekenen dat er een grote omslag komt in het investeringsbeleid van de industrie. Terwijl ze volgens de deskundigen veel meer actie kan ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan.

Volgens het rapport is het essentieel dat de sector binnen tien jaar 15 procent van zijn investeringsbudget besteedt aan schone brandstoffen, zoals waterstof, biomethaan en de nieuwste biobrandstoffen. Ook moeten de methaan-lekken wereldwijd aangepakt worden.

Shell moet investeringen in niet-fossiele energiebronnen fors opvoeren

Hoe ziet dat plaatje eruit voor Shell? Tot en met dit jaar wil Shell 1 tot 2 miljard dollar per jaar investeren in de tak New Energies. In absolute zin is dat veel geld, maar vergeleken bij de investeringen in nieuwe fossiele projecten gaat het om een bescheiden inspanning.

De ambitie voor de totale jaarlijkse investeringen in de periode van 2021 tot en met 2025 ligt bij Shell op zo’n 30 miljard dollar per jaar.

Als Shell de suggestie van het Energieagentschap volgt, moet het aandeel van investeringen in niet-fossiele energiebronnen oplopen naar 4,5 miljard dollar per jaar. Dat is dus fors meer dan de huidige 1 tot 2 miljard dollar per jaar.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Deze dealmaker van Shell was betrokken bij 30 overnames en desinvesteringen in 15 jaar – dit is 1 van zijn belangrijkste lessen