VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat scholen les gaan geven over het Wilhelmus. Dat meldt het AD, dat vertrouwelijke stukken uit de kabinetsformatie heeft ingezien.

Leerlingen moeten de tekst, betekenis en melodie van het volkslied bestuderen, als het aan de partijen ligt.

Het plan doet denken aan het voorstel dat CDA-leider Sybrand Buma opperde tijdens de verkiezingscampagne. Hij wilde leerlingen staand het Wilhelmus laten zingen op scholen. Dat plan lijkt het niet te halen, maar Wilhelmus-les komt er dus mogelijk wel.

Ook zouden Nederlanders op hun achttiende een boekje moeten krijgen van de burgemeester over de Nederlandse geschiedenis met een uitleg van de democratische rechtsstaat. Een idee van D66 om lessen over kolonialisme en slavernij te geven, lijkt het volgens het AD niet te hebben gehaald.

Compromis medisch-ethische kwesties

Het is de tweede dag op rij dat het AD citeert uit vertrouwelijke stukken. Dinsdag meldde de krant dat er mogelijk een compromis is tussen de partijen over medisch-ethische kwesties.

Het lek ging over een compromisvoorstel van informateur Gerrit Zalm, waar volgens de partijen nog geen akkoord over is. Uit de tekst kan worden opgemaakt dat een nieuw kabinet geen voorstellen zal doen om de regels over hulp bij zelfdoding te verruimen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zouden wel meer onderzoek mogelijk willen maken naar embryo's.

Tegelijkertijd zouden de partijen elkaar wel vrij laten bij stemmingen over heikele medisch-ethische kwesties. Zo zou een nieuw kabinet een initiatiefwet van D66 voor de verruiming van de euthanasieregels voor mensen die hun leven voltooid vinden niet tegenhouden, aldus het AD.

Het lek leidde tot frustratie bij de onderhandelaars. Vooral ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers was geërgerd. "Er is geen compromis. Er is geen akkoord", bezwoer hij. "Dit helpt niet voor het proces dat we binnen gaan voeren."

Ook D66-leider Alexander Pechtold was geïrriteerd. "Ik zeg even helemaal niets", was het enige wat hij dinsdag kwijt wilde voordat hij naar binnen beende bij het Johan de Witthuis, waar de onderhandelingen plaatsvinden.