EU-burgers moeten mogelijk werkvergunningen aanvragen in het Verenigd Koninkrijk van na de Brexit. Dat blijkt onder meer uit gelekte documenten van de regering May die The Guardian heeft ingezien.

De krant publiceerde een intern document van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarin het de voorstellen rond immigratie en burgerrechten opsomt. Oppositiepartijen noemen de plannen ‘een schande‘.

Hoewel de gelekte plannen verre van definitief zijn, betekenen ze wel een kolossale verandering ten opzichte van hoe de Britse overheid omgaat met Europese burgers die in het land wonen en werken.

Hieronder de ideeën van May:


EU-burgers behoeven een werkvergunning

EU citizens protest for their rights

Foto: Jack Taylor / Getty

Omdat het Verenigd Koninkrijk nu nog onderdeel vormt van de EU, mogen burgers van alle andere lidstaten probleemloos komen wonen en werken in het land. Echter, Mays voorstel zou dat systeem vervangen door een nieuw op te tuigen stelsel van werkvergunningen. Alleen de allerhoogst geschoolde EU-werkmigranten hoeven de vergunning niet aan te vragen. Twee jaar blijft dit visum geldig, in sommige gevallen wellicht vijf jaar.

Bij binnenkomst krijgen migranten wellicht de eis om aan te tonen dat ze al een baan hebben gevonden, met eventueel andere drempels als een minimumsalaris waarmee Londen de aantallen lager geschoolde mensen vanuit de EU wil beperken.

De Europeanen die nu al in het koninkrijk wonen moeten zichzelf registreren om een zogenoemde 'settled status' te verwerven. Mochten ze dat niet doen, dan is het mogelijk dat ze hun recht om in het land te wonen, verliezen.


Werkgevers moeten voorrang geven aan Britse ingezetenen

Brexit protest

Foto: Charlotte Ball PA Wire/PA Images

De inzet van May bemoeilijkt de zoektocht van Britse bedrijven om Europeanen in te huren en daadwerkelijk in te vliegen om voor hen te komen werken. Londen wil werkgevers mogelijk verplichten om de voorkeur te geven aan wat het 'residence workers' noemt. "Waar mogelijk moeten Britse werkgevers voor hun personeelsbehoeftes putten uit 'resident labour'."

Het gelekte document voorziet daarna de volgende uitwerking: "Simpel gezegd, om waarde op te brengen voor het hele land, moet immigratie niet alleen voordelig zijn voor de migrant zelf, maar ook voor bestaande inwoners."


Speciale id-kaarten worden verplicht

Verifeyed ID

Foto: Verifeyed

Nu nog hoeven Europeanen de Britse autoriteiten niet te informeren dat ze willen komen werken in het Verenigd Koninkrijk. Echter, onder Mays voorstellen verandert dat. Bij binnenkomst moet je dan je paspoort laten zien en jezelf registreren als toekomstige werkende in het land. Vingerafdrukken moeten mogelijk afgestaan worden.

Een nieuwe biometrische id-kaart behoort ook tot de mogelijkheden, als onderdeel van de werkvergunningen. Eerder dit jaar ontkende Londen echter nog dat het werkte aan een speciale pas voor de EU-burger-in-het-VK.


Maxima voor aandeel buitenlanders in bepaalde sectoren

London worker

Foto: Reuters

Londen overweegt ook quota voor migranten in bepaalde sectoren. Het is de vraag wie hier meer last van zal hebben, werkgevers met een groot, multinationaal personeelsbestand of de EU-burgers die in Groot-Brittannië willen werken. Het gelekte document zou stellen: "We beperken wellicht de toegang tot beroepen waarin geen tekort bestaat, met name in de niet-hooggeschoolde banen."


Rechten voor familieleden kunnen verdwijnen

EU Brexit

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Gezinshereniging moet binnen de plannen moeilijker worden. Stel dat één partner van een Europees echtpaar al in Manchester werkt, dan is het straks niet evident dat familieleden ook over kunnen komen. "We stellen voor om 'familieleden' te definiëren als louter directe familie en langdurige partners", aldus het document.

Momenteel gelden er al inkomensdrempels voor gezinsherenigingen uit niet-Europese landen, maar die zouden straks dus ook ineens bestaan voor EU-burgers. De bescherming die Europeanen nu nog genieten onder jurisprudentie van EU-rechters komt te vervallen bij de Brexit en is nu al een heet hangijzer in de onderhandelingen tussen Brussel en Londen.