De Brexit-datum van 29 maart nadert met rasse schreden, maar het akkoord dat Theresa May met de EU heeft gesloten zal volgende week hoogstwaarschijnlijk worden weggestemd door het Britse parlement.

Hoewel er ook dan nog verschillende scenario’s zijn om een zogeheten ‘no deal’-Brexit te voorkomen, wordt de kans op een harde en chaotische Brexit steeds groter.

En dat gaat ons in Nederland ook geld kosten. Zeker 34 miljard euro tot 2030, hebben de economen Nienke Oomes en Thierry Belt van onderzoeksbureau SEO berekend voor het economenblad ESB. Dat komt neer op 164 euro per Nederlander per jaar.

De economen komen tot dat bedrag door te kijken naar de extra afdrachten die Nederland moet doen aan de EU door het wegvallen van de Britse bijdragen, de verminderde handel en de kosten voor de voorbereiding van de Brexit, onder meer bij de douane.

Alles bij elkaar opgeteld komen Oomes en Belt dan uit op minimaal 34 miljard euro tot aan 2030, maar waarschijnlijk wordt dat bedrag hoger. Zo zijn de kosten van onzekerheid, administratieve rompslomp en de gevolgen voor de financiële sector niet zijn meegenomen. En dan kan het Nederlanders nog meer gaan kosten dan 164 euro per jaar.

'No deal'-Brexit kost Nederlander flinke duit

Oomes zegt tegen RTL Z niet te weten hoeveel extra precies, maar wel dat het "aanzienlijk" zal zijn. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de handelskosten en alle extra kosten vanwege de onzekerheid rond de Brexit. "Zo nemen sommige bedrijven een afwachtende houding aan en gaan ze op zoek naar alternatieve handelspartners", legt Oomes uit aan RTL Z.

Maar de Britten zelf voelen de financiële gevolgen van de Brexit volgens het Financieele Dagblad hoe dan ook nog veel meer. De berekeningen lopen uiteen van 1.000 euro per Brit per jaar tot maar liefst 5.000 euro per Brit per jaar.

De Britse premier May wil het akkoord dat ze na moeizame onderhandelingen heeft gesloten volgende week in stemming brengen. In december stelde ze die stemming nog uit toen bleek dat er geen meerderheid voor het akkoord was in het parlement. Die lijkt er nu nog steeds niet te zijn.

LEES OOK: Hoe een 'no deal'-Brexit het Verenigd Koninkrijk compleet kan ontregelen