Aan de voet van het Atomium in Brussel ligt Mini-Europa, een soort Madurodam met miniatuurversies van kenmerkende plekken in de 28 EU-landen. Van de gondels in Venetië en de Eiffeltoren in Parijs tot de Hollandse molens in Kinderdijk.

Maar hoe moet dat nu met de Big Ben en de Houses of Parliament als de Britten uit de EU stappen?

Directeur Thierry Meeùs van het miniatuurpark worstelt met die vraag. Hij kwam in 2001 aan het roer te staan van Mini-Europa na het overlijden van zijn vader Eddy, de oprichter van pretparkbedrijf Walibi.

Voor het Brexit-referendum op 23 juni van dit jaar speelde Meeùs nog in op een mogelijk Brits vertrek met een ludieke actie. Hij plaatste kleine poppetjes voor het Britse parlementsgebouw die demonstreerden.

De ene helft hield bordjes omhoog met teksten als ‘Vote Brexit’ en ‘Say no, believe in Britain’. De andere groep demonstranten wilde juist in de EU blijven.

ANP-46239232

Nu de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie hebben gestemd denkt Meeùs na over de gevolgen voor het park, schrijft The Wall Street Journal. Moet hij de zes Britse gebouwen in Mini-Europa bij het grof vuil zetten?

De miniatuurmodellen van onder meer Dover Castle, Royal Crescent en Shakespeares geboortehuis zijn bij elkaar 600.000 euro waard, schat Meeus. Bovendien heeft hij vorig jaar nog 150.000 euro uitgegeven om de Big Ben en het parlementsgebouw te renoveren. "Het zal een nachtmerrie zijn om ze bij het vuil te zetten", zegt hij tegenover de zakenkrant.

Hek met bord

Een optie is de mini-gebouwen te behouden en een hek eromheen te plaatsen met daarbij een bord: Let op, u verlaat nu de Europese Unie. Een andere mogelijkheid is om de maquettes te verkopen aan een ander miniatuurpark, geeft Meeùs aan tegenover De Standaard. Die moeten dan wel gebouwen met dezelfde schaalgrootte hebben.

"Wij werken op een schaal van 1/25.000. In Frankrijk heb je France Miniature, maar die werken op een schaal van 1/33.000 en Italia in Miniatura werkt zelfs op een schaal van 1/50.000. Daar zouden onze maquettes uit de toon vallen", aldus Meeùs. "Ik ben nu richting China aan het kijken."

Toekomst onzeker

Maar Mini-Europa heeft een groter probleem: de concessie die het park van de stad heeft gekregen voor het gebruik van de grond verloopt eind dit jaar. Brussel wil op de plek een winkelcentrum bouwen en een reeks nieuwe woningen. In dit 'Neo-project' is vooralsnog geen plaats voor Mini-Europa.

Meeùs heeft goede hoop dat de concessie verlengd wordt. En anders is het misschien tijd om het miniatuurpark in zijn geheel te verkopen. Inclusief de Big Ben.