Almere is niet meer hip onder jonge gezinnen die weg willen uit Amsterdam. Verhuisde eind jaren negentig bijna 20 procent van de gezinnen met kinderen jonger dan vier jaar van Amsterdam naar Almere, vorig jaar was dat nog maar 4 procent.

In 2015 besloten ruim 2.000 jonge Amsterdamse gezinnen om de hoofdstad te verlaten. 10 procent koos voor Amstelveen als nieuwe woonplaats, Haarlem was met 9 procent eveneens populair.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag publiceerde. Ook Zaanstad, Het Gooi en de gemeente Haarlemmermeer zijn in trek.

Maar Almere dus niet. De onderstaande kaart laat zien waar jonge gezinnen zijn gaan wonen die uit Amsterdam zijn verhuisd in 2015.

(klik voor vergroting)

Nog een aardige constatering van het CBS: Amsterdamse gezinnen met een hoger inkomen kiezen in het algemeen voor andere gemeenten dan gezinnen met een lager inkomen.

Gezinnen met hogere inkomens gaan vaker in Amstelveen, Haarlem en gemeenten in het Gooi wonen, terwijl gezinnen met lagere inkomens vaker naar Zaanstad en Almere gaan.

Overigens kiezen niet alleen jonge gezinnen uit Amsterdam ervoor om in een kleinere gemeente te gaan wonen, het effect is ook zichtbaar in Utrecht, Rotterdam en Den Haag.