Informateur Edith Schippers heeft waarschijnlijk wel eens eenvoudigere klussen gehad.

Nu de formatie in een behoorlijke patstelling is beland, lijken er maar twee oplossingen mogelijk: óf een van de partijen laat een breekpunt vallen, óf er komt een minderheidskabinet.

Wat betreft dat eerste lijken bijna alle partijen wel samen te willen met de andere partijen, mits de andere partij toegeeft. En dus is het wachten op de eerste partij die toegeeft aan de ander.

Zo heeft CDA-leider Sybrand Buma vrijdag de hoop uitgesproken dat D66 toch de blokkade tegen onderhandelingen met de ChristenUnie laat varen. Volgens Buma is door de blokkade van D66 tegen ChristenUnie de laatste mogelijke coalitie met vier partijen al van tevoren van tafel geveegd. “Dat maakt het nu heel gecompliceerd.”

Maar D66-leider ziet de ChristenUnie nog steeds niet zitten als regeringspartner, zei hij vrijdag in gesprek met Schippers. Hij wil dat bij de vorming van het nieuwe kabinet gekeken wordt naar “de zeven grootste partijen minus de PVV”. Dat zijn VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA. De ChristenUnie komt volgens hem niet in aanmerking.

Opnieuw praten met GroenLinks

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei vrijdag dat hij best opnieuw praten met VVD, CDA en D66, maar dan moet er wel een stap in zijn richting worden gedaan. De formatieonderhandelingen tussen het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 aangevuld GroenLinks liepen vorige week stuk op het thema migratie.

De VVD is zelf "bereid om met allerlei partijen tot zaken te komen'', aldus premier Rutte - behalve de PVV. Onderhandelen met GroenLinks lijkt desondanks problematisch, dat wil Rutte namelijk alleen als die partij vooraf geen voorwaarden stelt. "Het lijkt mij dat het niet gaat om die reden'', aldus Rutte.

De VVD-leider zegt ondertussen dat hij het liefst een stabiel kabinet wil met vier partijen. Hij hoopt naar eigen zeggen "van harte'' dat er in het rijtje SP, PvdA, ChristenUnie en D66 partijen bereid zijn om te gaan onderhandelen over zo'n kabinet. Maar de SP wil niet regeren met de VVD, en de PvdA wil überhaupt niet regeren.

Migratie een struikelblok

Een eerdere formatiepoging tussen GroenLinks, D66, VVD en CDA liep eerder stuk op het onderwerp migratie. GroenLinks-leider Jesse Klaver stelde dat er een 'principiële ondergrens' was bereikt.

PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet het liefst dat het 'motorblok' weer samen met GroenLinks om tafel gaat zitten. Asscher vindt dat beide kampen moeten bewegen. "Zo werkt dat in onderhandelingen", zei hij via een woordvoerder. Dat de PvdA zelf aan de onderhandelingstafel plaatsneemt is volgens Asscher nog steeds "niet aan de orde''.

LEES OOK: De 6 andere opties voor een nieuw kabinet