Veel van wat er gebeurt in Apple Park, het nieuwe hoofdkantoor van de maker van de iPhone, is topgeheim.

Maar bestuursvoorzitter Tim Cook van Apple heeft onlangs één nieuw detail over de werkomgeving onthuld: iedereen krijgt een zit-sta-bureau.

“We hebben al onze medewerkers een zit-sta-bureau gegeven. Als je een tijdje kunt staan en dan weer even kunt zitten, is dat veel beter voor je gezondheid”, zei Cook afgelopen woensdag in een interview met David Rubenstein van de Carlyle Group.

Vervolgens moedigde hij investeerder en miljardair Rubenstein aan om met hem te gaan staan. Cook heeft al eerder dokters aangehaald die zeggen dat “zitten het nieuwe kanker is”.

“We hebben veel mensen bij Apple die een Apple Watch gebruiken. Tien minuten voor het hele uur staan ze ineens allemaal op om even de benen te strekken. Het was een beetje wennen, maar het werkt geweldig”, zei hij in 2015 tijdens een conferentie van Goldman Sachs.

Apple Park

Apple Park

Foto: YouTube/Matthew Roberts

Het zit-sta-bureau is slechts een van de vele extraatjes voor de Apple-medewerkers in het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf, dat naar verluidt meer dan 5 miljard dollar kostte om te bouwen.

Lees ook op Business Insider

Apple Park is gebouwd om de grenzen tussen het grotendeels glazen “ruimteschip” of “ring-gebouw” en de zorgvuldig aangelegde campus te laten vervagen.

Die campus staat vol met fruitbomen. De cafetaria’s van de campus – Caffe Macs – gebruiken het fruit van de bomen bij het bereiden van lunches en diners. Er is ook een enorme sportschool en een shuttledienst om werknemers mee te nemen naar satellietkantoren en het oude hoofdkantoor van het bedrijf, dat op 10 minuten rijden ligt.

Apple pod table

Foto: Apple’s tafel is identiek aan deze, alleen twee keer zo lang. Bron: Arco

En dan hebben we het nog niet eens over het meubilair in Apple Park. Dat is zorgvuldig geselecteerd. Hier zijn enkele kantoormeubels waar we wat over weten:

Naast een bureau krijgen de medewerkers bureaustoelen van Vitra, die 1.200 dollar kosten. De gemeenschappelijke ruimten en de cafés zijn bezaaid met stoelen die door Nauto Fukasawa zijn ontworpen en kosten 2.500 dollar per stuk. Veel tafels zijn 5 meter lange eiken platen, die ook speciaal voor Apple gemaakt zijn.

Apple geeft geen geantwoord op een vraag van Business Insider over het specifieke model van het zit-sta-bureau dat zijn medewerkers gebruiken. Interieurfoto’s gepubliceerd in The Wall Street Journal tonen geen zit-sta-bureaus.

Een van de redenen waarom een bedrijf zo veel zou investeren in een nieuw gebouw, is omdat het zou helpen nieuwe, goedbetaalde softwareontwikkelaars en techneuten te werven. Die hebben de banen voor het uitkiezen, maar zijn mogelijk gevoelig voor een buitengewone werkomgeving.

Cook en Apple lijken blij met Apple Park. “Steve Jobs had het idee dat een werkplek het gemakkelijker moet maken om samen te werken. Dat kun je doen door gemeenschappelijke ruimtes te creëren waar mensen elkaar tegen het lijf lopen, zonder van tevoren te hebben afgesproken. Zoiets leidt tot bijzondere nieuwe ideeën en creativiteit”, zei Cook in het interview met Rubenstein. “En dat zien we.”