De Japanse startup achter een vliegende motorfiets van omgerekend 714.000 euro is van plan om naar de beurs te gaan. Het bedrijf wil daarmee extra financiering ophalen om te kunnen opschalen, zo meldt persbureau Bloomberg.

Topman Daisuke Katano van het in Tokio gevestigde ALI Technologies, dat de vliegende XTURISMO motor ontwierp, zei tegen Bloomberg dat het bedrijf kijkt naar een beursgang bij een speciale sectie van de beurs van Tokio voor startups,

Katano gaf aan dat het bedrijf hierover in gesprek is met de beurs van Tokio. Hij wilde geen tijdspad geven voor de beursgang en kon ook niets zeggen over de eventuele waardering.  

Afgelopen oktober bood ALI Technologies de mogelijkheid om voorbestellingen te doen voor de 300 kilo wegende motorfiets XTURISMO.

Volgens de website van het bedrijf heeft hij een topsnelheid van 80 kilometer per uur en kan hij 30 tot 40 minuten op een volle tank zweven. De motorfiets kan een hoogte van 2 meter bereiken in drie seconden.

Het voertuig haalde in maart de voorpagina's in Japan toen het te zien was bij de openingsceremonie van een honkbalwedstrijd in Hokkaido.  

Katano vertelde tegen Bloomberg dat er interesse is voor de vliegende motorfiets in het Midden-Oosten. Daar past het woestijnachtige terrein goed bij het zwevende karakter van de motoren. De XTURISMO's zijn ook meer bedoeld om te zweven dan te vliegen.

"Het voertuig zal mensen in staat stellen om te reizen in gebieden waar de wegen slecht en ontoegankelijk zijn voor auto's, evenals gebieden met grote stukken water", aldus Katano.

De XTURISMO is niet de enige startup die zich richt op vliegende auto's of motoren. Techplatform Tracxn schat dat er 37 bedrijven gevestigd zijn in de Verenigde Staten die zich bezig houden met vliegende auto's.

In een rapport van Fortune Business Insights wordt gesteld dat de wereldwijde markt voor vliegende auto's zal groeien van 225 miljoen dollar in 2022 tot 1.500 miljard dollar in 2040. 

LEES OOK: Deze drone van €80.000 waar je in kunt vliegen haalt 100 km/u per uur