Ondernemer Ali Niknam is dezer dagen vooral bekend van startup Bunq, maar hij was eerder oprichter van hostingbedrijf TransIP uit Leiden.

Dat laatste bedrijf slaat nu een grote slag in de Nederlandse IT-sector.

TransIP neemt concurrent IT-Ernity over, zo maakten beide partijen vrijdag bekend. TransIP spreekt van “een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van ons bestaan”.

Samen beheren TransIP en IT-Ernity 14 procent van de domeinnamen en zijn daarmee marktleider in Nederland, zegt Niknam tegen het Financieele Dagblad. Beide bedrijven bieden ook webhosting en data-opslag aan, en hebben een gezamenlijk jaaromzet van 70 miljoen euro.

De 36-jarige Niknam is al enkele jaren niet meer actief betrokken bij het dagelijkse bestuur van TransIP. Hij richt zich volledig op onlinebank Bunq, die hij in 2012 oprichtte.

De ondernemer met Iraanse roots gebruikt de winst uit TransIP om het verlieslatende Bunq te financieren. Niknam stak zelf al meer dan 40 miljoen euro in de onlinebank, die vorig jaar 9 miljoen euro in het rood eindigde.

In 2016 verkocht Niknam een deel van TransIP aan het Europese investeringsfonds EQT, met het oog op het doen van overnames. Maar een jaar later kocht hij de aandelen weer terug, omdat hij met EQT van mening verschilde over de strategie.

Lees ook op Business Insider

“Na discussie over het aandeelhouderschap zijn zowel EQT als de heer Ali Niknam ervan overtuigd dat één aandeelhouder met volledige controle de beste keuze is voor de toekomst van TransIP”, schreef EQT destijds in een persverklaring.

Niknam heeft nu weer de touwtjes in handen bij zijn IT-bedrijf, dat hem volgens Quote een vermogen van 60 miljoen euro opleverde. Hij is in zijn nopjes met de overname van IT-Ernity. “Wat mij betreft is het ook niet de laatste”, laat hij weten aan het FD.

LEES OOK: Met het nieuwe Netflix-model is Bunq ineens een dure bank voor zzp’ers