Uit een onderzoek van beroepsorganisatie NBA blijkt dat veel jonge accountants worstelen met de hoge werkdruk. Een tekort aan accountants dreigt.

Maar hoe hou je medewerkers wél tevreden in deze branche? Daar heeft Alfa Accountants en Adviseurs wel een antwoord op. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Wageningen scoort in reputatieonderzoek MT500 ieder jaar hoog. Ook dit jaar voert het de lijst binnen de sector aan, onder andere vanwege duurzaamheid en goed werkgeverschap. Wat is er zo bijzonder?

Iedereen is eigenaar

Speerpunt onder dit succes is de MEBO-regeling, waarin medewerkers door middel van certificaten mede-eigenaar worden van Alfa. Iedere medewerker krijgt tien certificaten wanneer hij of zij in dienst treedt. Daarmee delen ze financieel mee in het succes van het bedrijf, via een jaarlijks uit te keren dividend. Ook is er de mogelijkheid om meer certificaten bij te kopen, en dus steeds een stukje meer eigenaar te worden.

Alfa Accountants

Ondanks dat de certificaten medewerkers geen rechten geven om mee te beslissen over de bedrijfsvoering, ziet CFO Arnoud Bosch dat medewerkers meer betrokken raken. “Uit deze certificaten spreekt vertrouwen. Je werkt samen hard aan een doel, van de financiële successen profiteer je dan dus ook samen.” Voor medewerkers voelt het daardoor alsof ze zelf ondernemer zijn. “En dat zorgt ervoor dat ze meer eigenaarschap tonen.”

Cultuur minder hiërarchisch

Ook ziet hij een verandering in de cultuur. “Doordat iedereen meedoet, zet je samen de schouders eronder.” 95 procent van de medewerkers participeert, de overige 5 procent doet ook mee zodra zij een vast contract krijgen. “Je gaat op een andere manier samenwerken, het wordt minder hiërarchisch.” Zelf werkt hij al dertien jaar bij Alfa, maar zag bij vorig werkgevers een aantal vennoten die vooral profiteerden van de winst van het bedrijf. “Hier doe je dat samen.”

De regeling bestaat al sinds 1999 en sluit naadloos aan bij de historie van het bedrijf. “Wij zijn in de Tweede Wereldoorlog opgezet als een boekhoudbureau op het platteland, maar waren eigenlijk een dekmantel voor agrariërs om samen te komen. De coöperatieve gedachte die daarachter zit, zie je nu ook terug in de participatieregeling. We willen het echt met elkaar goed doen.”

CFO Arnoud Bosch van Alfa Accountants
CFO Arnoud Bosch van Alfa Accountants

Want dat de werk-privébalans in sommige seizoenen wat uit balans is, daar kan het bedrijf weinig aan veranderen. “We zijn nou eenmaal seizoenarbeiders, waar het in het voorjaar heel druk is. Maar we zorgen er wel voor dat overuren op een later moment ingehaald kunnen worden, bijvoorbeeld in de herfst.” Maar met de regeling wil Alfa duidelijk maken hoe men het werk van medewerkers waardeert. “Zonder elkaar kunnen we het niet.”

Waar sta je écht voor?

Dat motto van ‘Samen de schouders eronder’ geldt niet alleen voor de werknemers, ook de klanten worden zo goed mogelijk bijgestaan in de waarden van het bedrijf. “Wij geloven dat we een grote rol kunnen spelen op het gebied van duurzaamheid, door onze klanten hierover te adviseren.” Het bedrijf kent zijn oorsprong in de agrarische sector, waar door middel van advies nog veel te verduurzamen valt. “Of het nou gaat over de betrouwbaarheid van het meten van de impact of om greenwashing te voorkomen: accountants kunnen dit soort cijfers beoordelen op hun betrouwbaarheid, net als de financiële cijfers.”

Alfa Accountants

Om het gesprek over duurzaamheid te beginnen, legt Bosch uit vaak bij de waarden van een bedrijf begonnen wordt. “Waar sta je voor, wat zijn je ambities? Als je die vragen stelt, zie je vaak dat het onderwerp duurzaamheid al snel op tafel komt.”

De financiële werknemersparticipatie en de focus op duurzaamheid zorgden er in 2014 al voor dat Alfa als enige accountancykantoor in Nederland een B-Corp certificering kreeg. Hun slogan ‘Groot worden in wat echt telt’, sluit daar volgens Bosch perfect bij aan. “We hoeven niet de beste van de wereld te zijn, maar willen wel het beste voor de wereld zijn. We gaan voor winstoptimalisatie, niet voor maximalisatie. Uiteindelijk gaat het ons om waarde toevoegen, winst is vooral een randvoorwaarde om de rest goed te kunnen doen.”

Meer weten over werken bij Alfa Accountants? Kijk hier.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alfa Accountants.