• Het Twitter-gesprek tussen de Belgische viroloog Marc Van Ranst en Viruswaarheid-voorman Willem Engel is te zien op bushokjes en schermen.
  • De ludieke actie is een initiatief van internetondernemer Alexander Klöpping.
  • Via crowdfunding heeft Klöpping ruim 25.000 euro opgehaald om het gesprek te verspreiden door heel Nederland.

Het gesprek op Twitter tussen de Belgische viroloog Marc Van Ranst en Viruswaarheid-voorman Willem Engel hangt vanaf donderdagmiddag in 2.000 bushokjes en op billboard-schermen door heel Nederland.

Dat heeft ondernemer Alexander Klöpping gemeld op Twitter. Daarbij vraagt hij of iemand hem een foto kan sturen van het “gigantische scherm bij Schiphol” waarop het gesprek te zien is.

Op het scherm is te lezen hoe Van Ranst, op dit moment ondergedoken, Engel terechtwijst op het feit dat hij geen viroloog is en daarom “geen flying fuck” geeft om wat hij “uitkraamt”.

Klöpping, oprichter van het journalistieke platform Blendle, startte woensdag een crowdfundcampagne om het gesprek tussen de twee heren in abri's te kunnen afbeelden.

Het streefbedrag van 2.000 euro werd binnen ongeveer een half uur tijd gehaald. Op donderdagmiddag stond de teller ruim boven de 25.000 euro toen Klöpping de inzamelingsactie stopzette.

"Het is mooi geweest, punt gemaakt", schrijft Klöpping op de donatiesite. Met het opgehaalde bedrag wordt het gesprek de komende dagen op meer dan 2.000 plekken in Nederland getoond, "van tankstations tot bushokjes, van winkelcentra tot op Schiphol".

In het gesprek op Twitter, dat volgens Klöpping "het grootst mogelijke publiek" verdient, zegt Engel dat Van Ranst een aandeel heeft in de "angstpandemie". De viroloog zit met zijn gezin ondergedoken omdat een voortvluchtige extreemrechtse beroepsmilitair hem heeft bedreigd.

Hoewel Engel geen voorstander is van het bedreigen van wie dan ook, stelt hij dat Van Ranst het zo bont heeft gemaakt "dat hij nu extreem gehaat is".

Van Ranst reageert vervolgens op Engel: "Wanneer we ooit geconfronteerd worden met een salsapandemie, ga ik met veel plezier luisteren naar wat jij als dansleraar te zeggen hebt." Maar op dit moment zegt de Belg niets te geven om wat Engel uitkraamt "en Nederland zou dat best ook niet doen", aldus de Belg.

Engel vindt de actie van Klöpping grappig

Willem Engel vindt het leuk en grappig dat het gesprek op zoveel plekken in Nederland te lezen is. "Gelukkig had ik een mooie profielfoto", grapt hij.

En serieus: "Ik hoop dat het leidt tot een maatschappelijk debat over de zin en onzin van de maatregelen, vaccins en virologen natuurlijk, die een bijzonder bedenkelijke rol spelen in deze crisis."

De Belgische en Nederlandse Viruswaarheid hebben daarom Van Ranst en Jaap van Dissel van het RIVM uitgenodigd voor zo'n discussie. "Daarop reageerde Van Ranst dat het logisch is dat Ajax niet tegen Sliedrecht speelt. "Maar wij willen wel graag spelen", verzekert Engel.

LEES OOK: Alexander Klöpping had op zijn 16e al een succesvolle webshop – dit is de carrière van onze nationale knuffelnerd