Supermarktketen Aldi stopt in 2018 met het verkopen van plastic en papieren boodschappentassen voor eenmalig gebruik. Het bedrijf wil daarna alleen nog maar duurzame tassen aan hun klanten leveren.

Aldi is naar eigen zeggen de eerste supermarktketen in Nederland die de tassen voor eenmalig gebruik uitbant. Vanaf begin volgend jaar verdwijnen de wegwerptassen stapsgewijs uit de winkels.

Als alternatief komt de keten met een herbruikbare boodschappentas die meerdere malen gebruikt kan worden. De tas bestaat voor 80 procent uit gerecycled materiaal en moet scherp geprijsd worden.

Sinds 1 januari 2016 mogen winkeliers niet meer gratis plastic tassen verstrekken aan klanten. Daarom wil het kabinet het plastic zwerfafval aanpakken.

De maatregel blijkt effectief. Volgens onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan er zo’n 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank nu de consument ervoor moet betalen. Drie op de tien winkeliers biedt nu een gratis papieren tas aan ter vervanging van de plastic tas. Dat vinden ze klantvriendelijker dan geld vragen voor een plastic variant.

Aldi gaat nu nog een stap verder door de plastic tas helemaal uit de winkel te halen. Milieu Centraal is blij met de maatregel. “Sinds het verbod op gratis plastic tasjes is het aantal gebruikte tasjes per Nederlander gedaald van 170 naar 50, maar dat zijn er nog altijd veel hoor. Wij moedigen mensen al langer aan om duurzame winkeltassen te gebruiken. We hopen dan ook dat andere supermarkten dit initiatief volgen,” reageerde de voorlichtingsorganisatie donderdag.

 

Lees ook op Business Insider