Steeds meer bedrijven maken afspraken over het accepteren van sollicitatiebrieven zonder naam en foto.

Het voordeel: de sollicitant kan niet gediscrimineerd worden. Mensen worden dan veel minder snel uitgesloten van de procedure vanwege hun uiterlijk, geslacht of vanwege een buitenlandse naam.

De Duitse supermarktketen Aldi heeft anoniem solliciteren op een carrièrebeurs in Keulen naar een heel nieuw niveau gebracht door sollicitatiegesprekken volledig in het donker te voeren.

In de zogeheten Blackbox die Business Insider heeft mogen bekijken ontmoette een personeelschef van Aldi Süd vrijdag bezoekers van de carrièrebeurs. De gesprekspartners konden elkaar niet zien. Er heerste absolute duisternis.

HR-medewerker Sabine Grobara van Aldi Süd zei tegen persbureau dpa: “We willen een gesprek zonder vooroordelen – of die nu van de sollicitant komen of van de kant van het bedrijf.”

Een sollicitant op de beurs bevestigde dit effect. Hij zei helemaal niet zenuwachtig te zijn geweest, vermoedelijk omdat hij niet wist wie er tegenover hem zat. Een sollicitatiegesprek in het donker voorkomt daardoor niet alleen dat de werkgever wordt beïnvloed door het uiterlijk van de kandidaat, maar stimuleert kandidaten ook om het gesprek op meer authentieke wijze te voeren.

Anonieme sollicitaties zijn nog toekomstmuziek

Tot nu toe is de Blackbox niet meer dan een experiment van het supermarktconcern. In de gebruikelijke sollicitatieprocedure vraagt Aldi Süd nog gewoon naar naam en foto.

In Duitsland is er sinds 2006 een wet die discriminatie bij het solliciteren verbiedt, de Algemene Wet op Gelijke Behandeling. Maar in de praktijk is het voor sollicitanten heel lastig om discriminatie te kunnen bewijzen. Vooral mensen met een migratieachtergrond en vrouwen met kinderen zijn daar de dupe van.

Dat er geregeld sprake is van discriminatie is vastgesteld door het landelijke antidiscriminatiebureau. Dat kwam in een onderzoek tot de conclusie dat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond eerder uitgenodigd werden voor een sollicitatiegesprek als ze anoniem konden solliciteren.