AkzoNobel staakt zijn poging om het Finse verfbedrijf Tikkurila over te nemen.

Akzo’s Amerikaanse rivaal PPG heeft zijn bod op het Finse bedrijf verhoogt tot 1,5 miljard euro.

Voor het Nederlandse verfconcern word de overname naar eigen zeggen te duur.

Verfmaker AkzoNobel staakt zijn poging om zijn Finse branchegenoot Tikkurila over te nemen nadat het Amerikaanse PPG Industries bekendmaakte zijn bod op de Finnen te verhogen tot 1,5 miljard euro. Het Nederlandse verfconcern bleek vorige maand bereid om 1,4 miljard euro neer te tellen voor Tikkurila.

Volgens AkzoNobel, bekend van merken als Flexa en Sikkens, wordt Tikkurila nu te duur. Daarmee is het voor de verfmaker niet mogelijk om waarde voor aandeelhouders en andere belanghebbenden te creëren.

Met het eerdere bod ontketende AkzoNobel een overnamestrijd met PPG. Dat laatste bedrijf bood in eerste instantie 1,2 miljard euro voor Tikkurila. In 2017 probeerde PPG nog AkzoNobel in te lijven, maar die poging mislukte door verzet aan Nederlandse zijde.

Tikkurila is met een jaaromzet van 563,8 miljoen euro in 2019 een stuk kleiner dan het Nederlandse verfconcern, dat in hetzelfde jaar voor bijna 9,3 miljard euro aan verf en coatings verkocht.

Beleggers blij dat AkzoNobel afziet van overname

Het aandeel AkzoNobel werd maandag hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het verfconcern zich heeft teruggetrokken uit de overnamestrijd rond zijn Finse branchegenoot Tikkurila.

Elders in Europa stond de beurshandel in het teken van overnamenieuws rond het Franse nutsbedrijf Suez en de Britse chipontwikkelaar Dialog Semiconductor. Daarnaast ging de aandacht uit naar de ontwikkelingen rond het omvangrijke coronasteunpakket in de Verenigde Staten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de plus op 656,54 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 994,86 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,5 procent.

LEES OOK: AkzoNobel durft geen financiële verwachting af te geven voor 2020: coronacrisis zorgt voor veel disruptie