Onderhandelaars hebben een principeakkoord bereikt over het bedrag dat Londen nog aan de EU moet betalen. Het zou gaan om een bedrag tussen de 45 en 55 miljard euro, bericht de Britse krant The Daily Telegraph op basis van anonieme bronnen.

Het exacte bedrag wordt pas later becijferd, maar er zou overeenstemming zijn bereikt over de rekenmethode die daarbij wordt gehanteerd. De rekening voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is een gevoelig punt in de onderhandelingen tussen Londen en Brussel.

De Europese Unie had eerder laten weten dat de Britten zo’n 60 miljard euro zouden moeten betalen, maar die wilden daar absoluut niet aan. In september bood premier Theresa May 20 miljard euro aan, maar volgens meerdere berichten deze maand zou ze bereid zijn dat bedrag te verdubbelen tot ongeveer 40 miljard euro.

De prijs van het pond ten opzichte van de dollar spoot omhoog na de publicatie van het verhaal over de deal in The Telegraph:

pound dollar nov 28 brexit divorce bill report

bron: XE.com

In een verklaring van het Britse Brexit-ministerie wordt de deal nog niet bevestigd, maar klinkt wel optimisme door:

“De intensieve gesprekken tussen Groot-Brittannië en de Europese Commissie in Brussel worden deze week voortgezet terwijl we op zoek zijn naar een overeenkomst. We zijn nu aan het onderzoeken hoe we voort kunnen bouwen op het momentum dat onlangs is ontstaan in de gesprekken, zodat we samen de onderhandelingen naar de volgende fase kunnen brengen en kunnen spreken over onze toekomstige relatie.”

Lees ook op Business Insider