Airbnb gaat vanaf deze zomer meteen de totaalprijs laten zien bij geadverteerde accommodaties. Verplichte kosten en vergoedingen verschijnen dus niet pas als je doorklikt of boekt.

Dit naar aanleiding van afspraken die het verhuurplatform met de Europese Commissie heeft gemaakt. Airbnb voldoet nu aan de normen van de het consumentenrecht binnen de EU. Zowel de EU als consumentenautoriteiten binnen de EU eisten in juli 2018 dat Airbnb de aanbiedingen van accommodaties zou verbeteren en verduidelijken.

“Consumenten kunnen er nu ook op vertrouwen, dat de prijs die zij op pagina één zien, ook de prijs is die zij uiteindelijk betalen”, zegt Věra Jourová, commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid. “Ik verwacht dat andere platforms dit voorbeeld zullen volgen.”

Wie momenteel op bepaalde data naar een verblijf zoekt op Airbnb, krijgt de prijs te zien “per nacht”. Klik je vervolgens op doorgaan dan komen daar nog schoonmaakkosten en servicekosten bij.

Dat gaat vanaf deze zomer veranderen:

Wie op specifieke data zoekt, krijgt bij een geadverteerde woning meteen de totaalprijs te zien, inclusief alle verplichte kosten en vergoedingen, waaronder service- en schoonmaakkosten en lokale belastingen.

Ook maakt Airbnb duidelijker of de woning of kamer wordt aangeboden door een particulier of professionele aanbieder. Daarnaast plaatst Airbnb een makkelijk te vinden link naar het platform voor onlinegeschillenbeslechting.

Lees ook op Business Insider

Naast deze maatregelen op de website, heeft Airbnb ook de voorwaarden veranderd. Daarin maakt het verhuurplatform onder meer duidelijk dat gebruikers naar de rechter kunnen stappen als ze een geschil hebben met Airbnb.

Lees meer over Airbnb: