Luchtvaartconcern Air France-KLM speelt geen rol in het verkoopproces rond het financieel geplaagde Malaysia Airlines. Dit meldde de onderneming in een verklaring nadat berichten de kop op staken dat het Frans-Nederlandse concern zou azen op een belang van 49 procent.

Volgens Air France-KLM is er eerder wel contact geweest met aandeelhouders van Malaysia Airlines, maar is er verder geen plan voor een belang. Kenners bestempelde zo’n stap eerder als zorgwekkend. Air France-KLM zegt wereldwijd investeringsmogelijkheden te bestuderen. Die moeten echter passen in de strategische doelstelling van het bedrijf om een “actieve maar pragmatische” speler te zijn in de consolidatie van de industrie.

De Maleisische regering is op zoek naar een strategische partner voor de maatschappij die nog kampt met de nasleep van twee vliegrampen. Zo verdween vlucht MH370, die op weg was van Kuala Lumpur naar Peking, in maart 2014 op mysterieuze wijze van de radar. Een paar maanden later werd vlucht MH17 boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Dat toestel was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Tegenover persbureau Reuters gaven niet nader genoemde bronnen aan dat Air France-KLM geïnteresseerd zou zijn in Malaysia Airlines.

Japan Airlines zou mikken op een kwart van de stukken van de luchtvaartmaatschappij. Ook de lokale maatschappij AirAsia en Malindo Air, de Maleisische tak van het Indonesische Lion Air, hebben voorstellen ingediend, zouden interesse hebben.

LEES OOK: Air France-KLM wil leidende positie in Europa terugwinnen

Lees ook op Business Insider