De nieuwe bestuursvoorzitter van Air France-KLM komt mogelijk uit Canada.

Volgens de Franse zakenkrant Le Monde is Ben Smith, de huidige operationeel directeur van Air Canada, een voorname kandidaat voor de openstaande vacature. Le Monde kreeg die informatie van de Franse pilotenvakbond SNPL.

De luchtvaartcombinatie is op zoek naar een bestuursvoorzitter als opvolger van Jean-Marc Janaillac. Die vertrok in mei nadat hij zijn lot verbond aan een stemming onder personeel van Air France over verbeterde arbeidsvoorwaarden.

Air France-KLM wilde niet op namen reageren. Het bedrijf zou bevreesd zijn voor een scenario vergelijkbaar met die van de kandidatuur van de financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia, Philippe Capron.

Zijn kandidatuur stuitte op een bak aan kritiek, onder meer wegens zijn gebrek aan ervaring in de luchtvaartsector. Capron trok zich daarop terug.

Onder druk van Chinese en Amerikaanse aandeelhouders kreeg de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter een internationale draai. Met een bestuursvoorzitter die niet van Franse huize is, wordt een taboe bij de onderneming doorbroken.

Ook de Nederlandse KLM-topman Pieter Elbers wordt gelinkt aan de functie, maar Franse vakbonden zagen zijn kandidatuur niet zitten uit angst dat Franse belangen zouden ondersneeuwen bij Nederlandse.

Lees ook op Business Insider

VNV positief over Smith

Smith kan in ieder geval wel bogen op de nodige ervaring. Hij was als hoofdonderhandelaar ook betrokken bij cao-gesprekken bij Air Canada. Het lukte hem om met vakbonden een tienjarige overeenkomst te sluiten voor piloten en cabinepersoneel.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers reageert positief op de berichtgeving. “Deze man voldoet aan wat we graag zien; luchtvaartervaring bij een solide maatschappij”, aldus een woordvoerder tegen de NOS.

Volgens bronnen bij de Franse overheid wordt op zijn vroegst op 22 augustus, als de vakantieperiode bij de Franse overheid afgelopen is, een nieuwe bestuursvoorzitter gepresenteerd. De Franse overheid heeft een belang van 14 procent in Air France-KLM. Daarmee is Parijs als grootaandeelhouder invloedrijk.