Op de Europese aandelenbeurzen bleven donderdagochtend de koersuitslagen beperkt. Het formele verzoek van Griekenland voor een verlenging van zijn noodkredieten met zes maanden en de daling van de olieprijs hielden de beurzen in evenwicht.

“De ondertoon op de markten blijft positief en iedere dip wordt versneld weer opgekocht”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments. “De bedrijfsresultaten zijn redelijk en de rente is laag, en die combinatie zorgt ervoor dat aandelen aantrekkelijk blijven. Ook verwacht men dat er wel een acceptabele deal met de Grieken zal worden bereikt, na de stap van de ECB om de noodsteun aan de Griekse banken te verhogen.”

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend een fractie hoger op 467,50 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 696,67 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt, Londen stonden vlak tot 0,1 procent lager.

De euro was 1,1397 dollar waard, tegen 1,1341 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,7 procent minder op 50,19 dollar. Brentolie werd ruim 2 procent goedkoper op 59,17 dollar per vat.

Uitzender Randstad straalt

Randstad was één van de vele Nederlandse bedrijven die met resultaten kwam. Volgens de uitzender was 2014 een succesvol jaar, met een sterkere groei in Noord-Amerika, Nederland en de rest van de wereld. De omzetgroei in januari is volgens Randstad ook bemoedigend. Het aandeel steeg bijna 5 procent en stond daarmee bovenaan de AEX.

Verzekeraar Aegon, die zijn kwartaalwinst flink zag groeien, verloor 0,1 procent. Aantrekkende verkopen van levensverzekeringen in de Verenigde Staten en Azië en een sterke dollar ondersteunden de winst.

Olieconcern Shell had last van de flinke daling van de olieprijs en behoorde met een min van 1,6 procent tot de grootste dalers in de AEX.

Air France-KLM onder aan MidKap

In de MidKap sloot Air France-KLM de rij met een verlies van 6,8 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep liet bij de presentatie van de jaarcijfers zijn winstdoelstelling voor de komende jaren los. De kosten moeten de komende jaren flink omlaag bij het bedrijf. Air France-KLM kiest er voorlopig voor om geen banen te schrappen, maar schroeft de investeringen wel terug.

BAM volgde met een min van meer dan 1 procent. De bouwer leed in 2014 een nettoverlies van 108,2 miljoen euro, onder meer door afschrijvingen op zijn Nederlandse vastgoedactiviteiten. BAM boekte in totaal bijna 116 miljoen euro af, waarvan ruim 93 miljoen euro betrekking had op grond voor woningbouw in Nederland. In 2013 werd in totaal 30 miljoen euro afgeschreven, voornamelijk op winkelvastgoed.

De resultaten van advies- en ingenieursbureau Arcadis (plus 3,9 procent) vielen wel in goede aarde. Uitzender USG People profiteerde van de sterke cijfers van concurrent Randstad en dikte meer dan 3 procent aan.

Automatiseerder Ordina verliest

Ordina verloor 3 procent. De automatiseerder heeft 2014 afgesloten met winst en wist zijn schuldenlast om te buigen naar een plus. De nettowinst bedroeg iets meer dan 1 miljoen euro, waar in 2013 nog een verlies werd geleden van 400.000 euro. De omzet daalde wel, met 2,7 procent tot 366,9 miljoen euro. Volgens Ordina was dat het gevolg van een kleiner aantal grote projecten en een verminderde vraag naar zijn diensten in de sectoren telecom en energie.

In Zürich won Nestlé 0,8 procent. Het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld zag zijn omzetgroei vorig jaar flink vertragen, onder meer als gevolg van een veranderende vraag vanuit China. De omzet van het Zwitserse concern steeg 4,5 procent, exclusief desinvesteringen en valuta-effecten. Dat was de laagste omzetgroei sinds 2009. Het is het tweede jaar op rij dat Nestlé een omzetgroei beneden zijn langetermijndoelstelling meldt. Het bedrijf keert wel meer dividend uit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl