Nadat KLM 3,4 miljoen euro aan steun heeft gekregen van de Nederlandse staat, is minister Hoekstra van Financiën alweer in gesprek met moederbedrijf Air France-KLM over extra steun.

De luchtvaartcombinatie heeft miljarden euro’s nodig om de coronacrisis te overleven. AF-KLM heeft zichzelf tot in mei de tijd gegeven die te regelen.

Aangezien beleggers nu niet staan te springen geld in de luchtvaartsector te steken, is de hoop gevestigd op de Franse en Nederlandse staat.

Hoekstra bevestigt dat er gesprekken gaande zijn, maar benadrukt dat dit niet betekent dat Nederland ook met extra steun over de brug komt.

Het is bijna drie weken geleden dat KLM een steunpakket van 3,4 miljoen euro van het kabinet kreeg. Nu is moedermaatschappij Air France-KLM alweer in gesprek over extra steun van de overheid.

Dat meldt RTL Nieuws. AF-KLM dat onder leiding staat van topman Ben Smith, heeft zichzelf tot in mei de tijd gegeven om miljarden euro’s binnen te halen die het bedrijf moeten helpen de coronacrisis te overleven.

Nu de luchtvaartsector op zijn gat ligt, staan beleggers niet te springen om te investeren en is de hoop volgens RTL Nieuws gevestigd op de Franse en Nederlandse staat.

Afgelopen dinsdag meldde de Franse krant Le Monde al dat AF-KLM 6 miljard euro wil ophalen bij de twee regeringen en andere investeerders. Het bedrijf kreeg eerder dit jaar 10,4 miljard euro van beide landen, waarvan 3,4 miljard euro van Nederland. Daar zou nog een miljard euro van de Nederlandse regering bovenop moeten komen.

Frankrijk en Nederland hebben elk een belang van 14 procent in het bedrijf. Anne Rigail, ceo van Air France, zei tijdens een persbriefing eerder deze week dat gesprekken met grootaandeelhouders over steun gaande zijn.

Het ministerie van Financiën bevestigt dat aan RTL Nieuws: "Uiteraard is er - in het bijzonder in deze uitdagende tijd voor de luchtvaart - doorlopend overleg met Air France-KLM over de toekomst van het bedrijf. Dat gaat ook over extra kapitaal", reageert een woordvoerder.

Hoekstra benadrukte dat niet betekent dat Nederland ook met extra steun over de brug komt. "Dat gaan we bekijken en dan liggen alle opties op tafel", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Hij verwacht over uiterlijk zes maanden meer duidelijkheid.

Lees meer over (Air France-)KLM: