• Een Amerikaanse ETF die kunstmatige intelligentie gebruikt om beleggingsbeslissingen te nemen heeft de afgelopen maand een stuk beter gepresteerd dan de S&P 500.
  • Hoewel de AI Powered Equity ETF (AIEQ) dol is op aandelen die momentum hebben, heeft het geen meme-aandelen als GameStop en AMC in bezit.
  • De ETF verslaat de S&P 500 ook op jaarbasis, maar daar was wel een tussentijdse correctie voor nodig.

De Amerikaanse AI Powered Equity ETF (AIEQ), die kunstmatige intelligentie gebruikt om de meest veelbelovende aandelen uit te kiezen, heeft de afgelopen maand een stuk beter gepresteerd dan de S&P 500.

De ETF deed dat zonder meme-aandelen in bezit te hebben, blijkt uit een analyse van DataTrek.

AIEQ deed het de afgelopen maand opvallend goed. Op maandag stond het rendement over de voorgaande dertig dagen op 10,6 procent, terwijl dat voor de S&P 500 slechts 2 procent was. Het rendement over het afgelopen jaar bedroeg 50,1 procent, ook beduidend hoger dan de 39,9 procent van de brede beursindex S&P.

Maar vanaf 1 januari tot nu liggen de ETF met een rendement van 13,6 procent en de S&P 500 met 13,3 procent een stuk dichterbij elkaar.

En hoewel AIEQ zowel op de hele korte als de lange termijn beter presteert, ligt het totale rendement over de afgelopen drie maanden met 0,5 procent een stuk lager dan de 7,2 procent van de S&P.

Zoeken naar aandelen die momentum hebben

De ETF heeft zich in de afgelopen maand weer goed hersteld met zijn kunstmatige intelligentie. Dat is gebeurd door goed presterende bedrijven toe te voegen aan de portefeuille, stelt DataTrek.

"In dat opzicht lijkt het proces van AIEQ veel op dat van een menselijke belegger: zoeken naar aandelen die momentum hebben en die passen in de beleggingsstrategie", zegt het financiële onderzoeksbureau.

Uit de analyse van DataTrek blijkt dat de ETF geen meme-aandelen kiest die heel snel kunnen stijgen en dalen, en daarmee snel invloed uit kunnen oefenen op rendementen.

Meme-aandelen als GameStop en AMC hebben de afgelopen maanden de financiële markten flink bezig gehouden. Particuliere beleggers spanden samen om de aandelen te kopen en zo snel de prijzen op te drijven. Daardoor raakten de aandelen overgewaardeerd en waren mensen die instapten op het piekmoment of tijdens de snelle stijging vlak daarvoor kwetsbaar voor grote verliezen op langere termijn.

AIEQ deed niet mee aan de hypes rond GameStop en AMC, maar heeft wel veranderingen doorgevoerd in zijn top 10 van belangrijkste aandelen.

De ETF behield Alphabet, 10X Genomics, Costar Group, Tesla en Square en voegde MongoDB, DexCom, Appian, Carvana en Autozone toe. Tot de aandelen die uit de top 10 verdwenen behoorden DocuSign en Yeti Holdings.

Het fonds heeft zijn beleggingen ook meer verspreid. De top 10-aandelen vormen nu 28 procent van de portfolio, eerder was dat nog 40 procent. De huidige bezittingen zijn in totaal 155,6 miljoen dollar waard en worden verhandeld op de NYSE ARCA-beurs.

AIEQ maakt gebruik van de supercomputer Watson van IBM om via kunstmatige intelligentie aandelen te kiezen. Er worden analyses gemaakt van bedrijven, marktgegevens en de macro-economie op basis van het nieuws, sociale media en financiële persberichten, staat in een toelichting op de website van het ETF Managers Trust, dat het fonds beheert.

LEES OOK: 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger