Twee beursdebutanten op de Amsterdamse beurs vrijdag: verzekeraar ASR kende een sterke start, fitnessbedrijf Basic-Fit deed het rustig aan. De koerssprong van ASR is een kleine domper voor de Nederlandse staat.

Staatsverzekeraar ASR kende een sterke start op de Amsterdamse beurs vrijdag. De uitgifteprijs van het aandeel was geprikt op 19,50 euro per aandeel. Bij de opening noteert het aandeel ASR al snel fors hoger met een piek van 20,90 euro, om daarna iets terug te zakken naar een niveau van ongeveer 20,25 euro.

De Nederlandse staat heeft als verkopende partij voor de 40 procent van de aandelen die naar de beurs is gebracht, 1,17 miljard euro gekregen. Als de uitgifteprijs niet op 19,50 euro, maar 0,75 euro hoger was geprikt, had dat zo’n 112 miljoen euro extra opgeleverd voor de staatskas.

In totaal heeft de staat zo’n 3,6 miljard euro voor ASR betaald sinds de nationalisatie in 2008. Vrijdag was de verzekeraar op de beurs iets meer dan 3 miljard euro waard.

Voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, en de belastingbetaler, is het te hopen dat de koers van het aandeel verder stijgt. Dan kan de 60 procent van ASR die de staat nog in handen heeft, tegen een betere prijs verkocht worden.

Basic-Fit: geen sprintje

Fitnessketen Basic-Fit werd vrijdag eveneens naar de beurs gebracht in Amsterdam tegen een introductieprijs van 15 euro per aandeel. Daarmee kwam de beurswaarde uit op 820 miljoen euro.

Het beursdebuut van Basic-Fit was een stuk minder opwindend dan dat van ASR. Rond kwart over negen onteerde het aandeel op 15,06 euro, een plus van 0,4 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl