Supermarktconcern Ahold neemt zijn Belgische branchegenoot Delhaize over. Topman Dick Boer van Ahold komt aan het roer te staan en wordt bijgestaan door zijn huidige financieel directeur Jeff Carr.

Dat werd woensdag bekendgemaakt. De aandeelhouders van Ahold krijgen circa 61 procent van de aandelen in het fusiebedrijf, dat Ahold Delhaize gaat heten, in handen. Het hoofdkantoor komt in Nederland te staan, al is nog niet bekend waar.

De combinatie krijgt een klassiek bedrijfsmodel met een raad van commissarissen en een raad van bestuur. De dagelijkse leiding komt in handen van een zogeheten executive committee. Daarin zitten onder anderen Dick Boer, Jeff Carr, Frans Muller en drie operationeel directeuren. President-commissaris Jan Hommen van Ahold wordt vicevoorzitter van de raad van commissarissen.

Delhaize-topman begeleidt overname

Het overnameproces, dat wordt gecoördineerd door de Nederlandse voorman van Delhaize Frans Muller, wordt naar verwachting halverwege 2016 afgerond. De top van beide bedrijven staan unaniem achter de transactie.

Ahold en Delhaize, die zelf spraken van een fusie van gelijken, verwachten dat de transactie vanaf het derde jaar na afronding een jaarlijkse kostenbesparing oplevert van 500 miljoen euro.

De aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel in dat bedrijf 4,75 aandelen Ahold, waarmee Delhaize gewaardeerd wordt op circa 9,3 miljard euro. Het Nederlandse bedrijf stopt zijn lopende aandeleninkoopprogramma en keert 1 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders. De combinatie, die ruim 375.000 werknemers telt, krijgt beursnoteringen in Amsterdam en Brussel en omvat meer dan 6.500 winkels in Europa en de VS.

Lees ook op Business Insider

Grootste concerns ter wereld

Ahold en Delhaize waren in 2014 onder meer goed voor een gezamenlijke omzet van 54,1 miljard euro en een nettowinst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten van 1 miljard euro. Ahold Delhaize wil op termijn 40 tot 50 procent van de aangepaste nettowinst uitkeren als dividend.

Samen behoren Delhaize en Ahold qua marktwaarde tot de vijf grootste supermarktconcerns ter wereld. In de Verenigde Staten wordt combinatie Ahold-Delhaize de grootste supermarktketen in het noordoosten worden, met vijf verschillende merken en twee tot drie formules. Beide ketens zijn al actief in Amerika, maar hebben slechts in een paar staten overlap.

In België telt Ahold nu een bescheiden dertig winkels. Delhaize heeft er een marktaandeel van 22 procent. Samen zouden ze huidig marktleider Colruyt van zijn plek verstoten.

Beide supermarktgrootmachten keken in 2006 ook al naar een fusie. De onderhandelingen ketsten in 2006 verder af op het feit dat Delhaize ‘een fusie van gelijken’ wilde. Het veel grotere Ahold wilde dat niet.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl