Als je spieren wilt opbouwen en sterk wil worden, moet je minder aandacht besteden aan de weegschaal en jezelf de ruimte geven om te eten wat je lekker vindt, zegt CrossFit-atlete Dani Speegle.

Speegle heeft vier keer deelgenomen aan de CrossFit Games en won vorig jaar twee evenementen door een zandzak van 113 kilo tot op haar schouder te tillen en een boomstam van 97,5 kilo boven haar hoofd.

“Het gaat je niet lukken anderhalf keer je lichaamsgewicht boven je hoofd te tillen, als je leeft op salades en jezelf aan het uithongeren bent”, zegt Speegle in een interview met Insider.

Ze zegt te trainen op een gebalanceerd dieet van dingen die ze lekker vindt, waaronder koekjes en pizza. Ze hoopt dat andere vrouwen hetzelfde gaan doen en moedigt hen daartoe aan in haar ‘Girls Who Eat’-campagne. 

"Veel vrouwen zijn al heel lang bang om te eten en maken zich grote zorgen over de getallen op de weegschaal", legt ze uit. "Ik wil hen leren hun lichaam van energie te voorzien met het oog op hun gezondheid en prestaties, in plaats van onbereikbare slankheidsidealen na te streven."

'Als je sterk wilt zijn, moet je eten'

Speegle heeft al naam gemaakt op sociale media door te laten zien dat je hard kan werken in de sportschool en toch ook kan genieten van lekker eten. Tijdens de CrossFit Games 2022 ging ze viral door op de achtergrond te genieten van een stuk pizza.

Maar het kost wel tijd om een gezonde relatie met eten op te bouwen. Speegle zegt flink te hebben geworsteld met haar lichaam en de druk om te voldoen aan onrealistische slankheidsidealen. 

In haar jeugd deed ze aan turnen. Door haar kracht en spieren maakte ze indruk, maar ze zegt dat de druk om af te vallen enorm was. Toen ze 11 jaar oud was, werd haar verteld dat ze 5 kilo zou moeten afvallen om op topniveau mee te kunnen doen. "Op die leeftijd dacht ik: zij zijn volwassen, dus ze zullen het wel weten. Ik had geen rolmodellen om naar op te kijken die sterk en gezond waren."

Sindsdien heeft ze geleerd dat het cruciaal is om genoeg te eten om spiermassa en kracht op te bouwen en te behouden, om top te kunnen presteren. Ze erkent daarbij wel dat haar goede genen en natuurlijke spiermassa ook meehelpen. 

Nu voert ze campagne om te zorgen dat vrouwen, en dan vooral jonge sportsters, zich ervan bewust worden dat ze kracht en gezondheid boven afvallen moeten stellen. "Zoveel jonge meisjes komen in dit soort situaties terecht en accepteren het maar gewoon, omdat ze niet beter weten. Ik wil dat ze het wel weten", zegt Speegle.

Ze wil ook af van het stigma rond sterke vrouwen, waaronder de mythe dat gewichtheffen vrouwen 'zwaarlijvig' maakt.

Uiteindelijk stelt Speegle zich ten doel om helemaal niet over de lichamen van vrouwen te praten en daarmee ruimte te maken om over prestaties te praten.

Een flexibele aanpak helpt je te genieten van eten en tegelijkertijd je fitness-doelen te halen

Het almaar bezig zijn met voedselkeuzes en het tellen van calorieën kan contraproductief werken, omdat eten niet alleen nodig is om je lichaam van brandstof te voorzien, maar volgens Speegle ook iets is om van te genieten. "Mijn punt is dat je gewoon in het moment moet leven. Eet dat koekje gewoon", zegt ze. "Jezelf alles ontzeggen werkt niet, dat is geen leven."

Ze zegt dat ze wat betreft eten goed naar haar lichaam luistert en zich concentreert op wat ze nodig heeft om te herstellen. Ze houdt zich aan een over het algemeen voedzaam eetschema waarin ook ruimte is voor een pizza op vrijdagavond.

Hoewel ze zich bewust blijft van de grote lijnen wat betreft eiwitten, vetten en koolhydraten, laat ze haar leven er niet door beheersen: ze gaat niet stressen als ze zich een of twee dagen niet aan het plan houdt. 

"Je zult op je sterfbed geen spijt hebben dat je die Oreo's hebt gegeten", zegt Speegle. "Maar misschien heb je er wel spijt van dat je 10 of 15 jaar van je leven hebt verspild aan je zorgen maken over wat andere mensen denken als je dat zou eten."

LEES OOK: Een strak lijf, maar geen zin om te sporten? Dit zijn 5 luie fitnessapparaten