Wie met een verbouwing nog wil profiteren van het lage btw-tarief voor arbeidsloon, moet oppassen als de klus rond 1 juli wordt afgerond. Bij vertraging moet je over de hele verbouwing 21 procent arbeidsloon betalen.

Dat blijkt uit een toelichting van de Belastingdienst over de aanpassing van het btw-tarief voor het arbeidsloon van verbouwingen. Dat gaat per 1 juli dit jaar omhoog van 6 procent naar 21 procent.

“Het kan gebeuren dat er vertraging optreedt. Het werk zou vóór 1 juli afgerond zijn en in de offerte is 6 procent btw opgevoerd over het arbeidsloon. Maar er is te krap gepland of er is onverwacht meerwerk en de einddatum wordt overschreden. Dat betekent dat over de hele dienst 21 procent btw gerekend moet worden”, zo meldt de Belastingdienst.

Wie denkt dit probleem te kunnen omzeilen door met deelfacturen te werken, komt bedrogen uit. “Het tarief van 21 procent geldt ook als ondernemers vóór die datum deelfacturen hebben uitgereikt, maar als het werk pas later wordt afgerond. Dat de klant die factuur eventueel vóór 1 juli betaalt, maakt niet uit. De datum waarop de werkzaamheden zijn afgerond, geeft de doorslag”, aldus De Belastingdienst in een toelichting.

Geen extra controle Belastingdienst

De Belastingdienst gaat overigens geen extra capaciteit inzetten voor bijvoorbeeld mogelijke factuurfraude, als rekeningen voor verbouwingen eerder worden verstuurd terwijl de uitvoering ná 1 juli plaatsvindt.

“We gaan er geen taskforce voor opzetten”, verklaarde de woordvoerder van de Belastingdienst afgelopen week tegenover Z24. “Als achteraf blijkt dat sprake is geweest van het overtreden van de regels, wordt natuurlijk wel alsnog ingegrepen”, aldus de woordvoerder.

Zie het artikel: Fiscus controleert niet extra als btw verbouwing vanaf 1 juli fors stijgt

Btw-tarief verbouwing na 1 juli omhoog

Sinds maart 2013 geldt een verlaagd tarief voor verbouwings- en herstelwerkzaamheden rond woningen die ouder zijn dan twee jaar. Het btw-tarief voor het arbeidsloon ging toen omlaag van 21 procent naar 6 procent. Dit was een crisismaatregel van de regering om de kwakkelende bouwsector een steuntje in de rug te geven.

Het verlaagde btw-tarief op arbeidsloon heeft betrekking op het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen van delen van de woning. Ook hovenierskosten vallen onder het verlaagde tarief. Zie het overzicht op de site van de Belastingdienst met werkzaamheden die tijdelijk onder het verlaagde btw-tarief vallen.

De arbeidskosten voor schilderwerk vallen overigens buiten de maatregel: die vielen al onder het 6-procentstarief voor de btw en dat blijft ook zo na 1 juli.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl