Grote accountantsbedrijven hebben afgelopen jaar belangrijke stappen gezet om de kwaliteit van hun controles te verbeteren.

Dat stelt de Autoriteit Financiële markten (AFM) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Volgens de AFM scoren de accountants veel beter dan vorig jaar, toen de toezichthouder nog zwaar uithaalde naar de ondermaatse kwaliteit van de door accountants uitgevoerde controles.

Sindsdien hebben vooral de ‘big four’ (Deloitte, PwC, EY en KPMG) volgens de AFM veel gedaan om de cultuur en het gedrag binnen hun organisatie, en de manier waarop de onderneming wordt geleid, te verbeteren.

“Dit rapport geeft vertrouwen”, stelde AFM-bestuurder Gerben Everts. “De accountantsorganisaties hebben inderdaad ingezet op het verbeteren van de randvoorwaarden voor betere kwaliteit. Hoewel er nog aandachtspunten zijn, verwachten we dat met de gezondere inrichting én cultuur van de organisatie ook de kwaliteit verbetert.”

Bedrijfscultuur accountants

Er blijft wel werk aan de winkel, vooral op het gebied van de bedrijfscultuur. Die moet bij bijna alle accountantsbedrijven verder worden verbeterd. Ook moet vaak nog duidelijker worden welke bevoegdheden de raad van commissarissen heeft. De toezichthouder blijft de vorderingen van de bedrijven de komende twee jaar meten.

KPMG haalde hoogste score, wat aangaf dat het bedrijf het meest aan de voor 2015 gestelde doelen voldeed. Kleinere accountancyfirma's lopen nog achter, aldus de AFM.

Akkefietje Deloitte

De AFM toonde zich donderdag tegenover Het Financieele Dagblad wel kritisch jegens kantoor Deloitte in de kwestie rond het rouleren van de controle op de eigen jaarrekening.

Deloitte laat al tien jaar de boekencontrole doen door Big Four-collega EY. Toen Deloitte afgelopen jaar een nieuwe accountant wilde aanstellen bleek die het niet eens met het buiten de boeken houden van bepaalde informatie over de inkomens van partners. Daarop krabbelde Deloitte terug en ging toch door met collega EY. Vanwege de ophef die hierover is ontstaan gaat Deloitte nu toch een nieuwe accountant aanstellen.

"Dat Deloitte eerst besloot tot roulatie van de accountant valt te prijzen. Maar dan is het inconsequent als je later oordeelt die frisse blik toch niet nodig te hebben", zo reageert AFM-bestuurder Gerben Everts tegenover het FD.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl