De Europese Unie houdt rekening mee dat de Britten Europa via de achterdeur verlaten zonder “Brexit-deal”. Dat zei de Brusselse topambtenaar Stefaan de Rynck, een adviseur van Michel Barnier, de belangrijkste onderhandelaar namens de EU met de Britten.

De Rynck deed zijn uitspraken tijdens een evenement in Londen georganiseerd door het Institute for Government.

De strekking van zijn verhaal: Europa heeft de intentie tot een overeenkomst te komen, maar bereidt zich ook voor op het eventueel mislukken ervan. De Rynck: “We houden met dat scenario wel rekening, maar het is geen thema tijdens de onderhandelingen. “

De directe consequentie van een vertrek van de Britten uit de EU zonder afspraken, is dat beide partijen vrijwel automatisch terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat betekent dat er harde importtarieven komen, naast tal van onzekerheden op het gebied van productstandaarden. Dit wordt door veel economen gezien als het meest negatieve scenario voor het Verenigd Koninkrijk.

Premier Theresa May en Brexit-onderhandelaar David Davis hebben in eigen land wel verklaarde, dat het verlaten van de Europese Unie zonder akkoord een optie is, mocht er in maart 2019 geen deal zijn gesloten.

May zei eerder in het Britse Lagerhuis: "Het is in het belang van alle onderhandelende partijen dat we er samen uitkomen, maar we moeten met élke uitkomst rekening houden en dat doen we ook."

Volgens De Rynck neemt de slagingskans toe wanneer er "kalm en rationeel wordt dooronderhandeld". Daarmee wees hij de beschuldiging van Davis van de hand dat de Europese Unie veel tijdsdruk achter de onderhandeling zet.

"Snelle afhechting nog steeds mogelijk"

Volgens De Rynck kan het vertrek van het Verenigd Koninkrijk vlekkeloos verlopen, zodra er snel vooruitgang wordt geboekt in fase één. Men moet het eens worden over de invulling van de burgerrechten van de Britten in de EU en de financiële verplichtingen richting Europa. Het is de Europese Raad die de richtlijnen stelt voor de invulling van deze onderhandelingspunten.

Bovenstaande uitlatingen moet gezien worden als een steuntje in de rug voor Theresa May en de Britse onderhandelaars. Ze staan onder toenemende druk dat "geen deal" leidt tot een economische malaise in het land.

May hield deze week een toespraak in het Italiaanse Florence, waarbij ze een overgangsperiode van twee jaar voor zich ziet, waarbij de huidige afspraken met de EU in stand blijven. De Rynck sloot dit niet uit, maar hij zei ook: "Een overgangsperiode kent een begin, maar ook een einde. Van een open einde kan geen sprake zijn, dat accepteren we niet."

Deze week werd bekend dat de EU het Verenigd Koninkrijk een overgangsperiode van twintig maanden voorstelt, minder dan de 24 maanden die May wil. Een periode van twintig maanden zou goed aansluiten bij het Brusselse budgettaire programma.