178 ex-Kamerleden, 18 oud-ministers en 15 voormalig staatssecretarissen kregen bijna 20 miljoen euro wachtgeld de afgelopen vijf jaar. Gemiddeld ging het om ruim 93.000 euro per persoon.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft die cijfers vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur door het tv-programma EenVandaag.

EenVandaag had de overzichten opgevraagd om erachter te komen welke personen welk bedrag hebben gekregen. Ollongren geeft die cijfers alleen geanonimiseerd, omdat ze vindt dat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het belang van openbaarheid.

Staatssecretaris krijgt bijna half miljoen aan wachtgeld

Een voormalig staatssecretaris spant de kroon: hij of zij ontving voor bijna 465.000 euro aan wachtgeld. Niet ver daarna komt een vroegere minister die in totaal ruim 446.000 euro op zijn bankrekening bijgeschreven zag worden.

Het hoogste bedrag voor een ex-Kamerlid was bijna 390.000 euro, het laagste 25 euro. Staatssecretarissen ontvingen met ruim een ton gemiddeld het hoogste bedrag aan wachtgeld voor ex-politici.

Vertrekkende Kamerleden en bewindslieden hebben recht op een wachtgelduitkering van maximaal drie jaar en twee maanden, al profiteren sommigen nog van het oude regime en kregen enkele ex-politici vijftien jaar wachtgeld.

Volgens de huidige regeling krijgen ex-politici het eerste jaar na hun afscheid 80 procent van hun salaris doorbetaald, de jaren daarna 70 procent. Nieuwe inkomsten worden in mindering gebracht.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Ze zijn er! De eerste beelden van ‘crimefighter’ Fred Teeven als buschauffeur