Twee uur voor het slot noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,9 procent lager op 367,61 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 1 procent tot 639,70 punten. De graadmeters in Londen en Parijs stonden respectievelijk 0,6 en 1,2 procent in de min. De schade in Frankfurt bleef beperkt tot een verlies van 0,2 procent. De DAX-index werd gesteund door de autosector. De graadmeter bevat BMW, Daimler, Volkswagen en truckbouwer MAN die winsten noteerden tot 2,7 procent.

De handel op de Europese beurzen stond in het teken van de escalerende situatie in Libië. Dat land beschikt over de grootste oliereserves op het Afrikaanse continent waardoor de onrust een groot effect had op de olieprijs. Ook bestaat de angst onder beleggers dat het onrustig kan worden in andere vooraanstaande olieproducerende landen in de regio. De future op een vat ruwe Amerikaanse olie, voor levering in april, steeg met ruim 6 procent tot 95,45 dollar. In de ochtendhandel liep de prijs zelfs op tot 98 dollar.

Olie

Shell leverde ondanks de duurdere olie 0,8 procent in. De concurrenten BP en Total stonden respectievelijk 0,3 en 0,6 procent lager.

Air France-KLM was de sterkste daler in de AEX. De luchtvaartmaatschappij stond in de ochtendhandel al op een flink verlies na een negatief rapport van Credit Suisse. Na een adviesverlaging van Goldman Sachs liep het verlies op tot 3,7 procent. Analisten en beleggers denken dat de luchtvaartsector flink geraakt zal worden door hogere brandstofkosten. International Airlines Group, de combinatie van British Airways en Iberia, en Lufthansa koersten tot 2,7 procent lager.

Onderin de AEX

TNT was ook onderin de AEX te vinden met een verlies van 1,7 procent. Maandag leverde het aandeel al 2,5 procent in nadat het post- en expressbedrijf tegenvallende resultaten presenteerde.

De euro was 1,3670 dollar waard, gelijk aan de ruilverhouding bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op maandag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl