Aandelenmarkten in Europa waren donderdag in mineur. In Amsterdam sloot de AEX-index net onder de 500 punten.

Aandelenbeleggers hebben sinds medio maart een roze bril opgezet: beurskoersen zijn flink gestegen.

Diverse analisten wijzen erop dat het recente beursherstel niet strookt met de economische realiteit: de coronacrisis zal de economie hard raken.

De afgelopen weken wezen diverse analisten erop dat beleggers op aandelenbeurzen veel te laks waren over de ernst van de coronacrisis. Het beursherstel dat sinds medio maart optrad, suggereert een onwaarschijnlijk soepel herstel van de coronacrisis.

Inmiddels lijkt er op de aandelenmarkt enige realiteitszin terug te keren, wat gepaard gaat met dalende beurskoersen.

Topanalisten bij onder meer zakenbank Goldman Sachs en de bank Société Générale wijzen er al een tijdje op: het koersherstel op aandelenmarkten sinds half maart gaat ervan uit dat de economie na de eerste klap van de coronacrisis zeer snel herstelt. Maar die verwachting is extreem optimistisch en eigenlijk niet goed vol te houden, op basis van macro-economische cijfers én wat beursgenoteerde bedrijven zelf zeggen over de impact van de coronacrisis.

Het is goed mogelijk dat de economie in het najaar herstelt, als er geen grote, nieuwe uitbraken van het coronavirus optreden. Maar dat de kans dat we in 2021 weer terug zijn waar we begin dit jaar waren, lijkt klein.

Die boodschap bracht ook Fed-voorzitter Jerome Powell naar buiten afgelopen donderdag. En dat zette beurskoersen onder druk.

Volgens Powell kan de coronacrisis blijvende schade toebrengen aan Amerikaanse huishoudens en bedrijven, tenzij overheden nóg meer steun bieden. Extra fiscale steun kan volgens hem kostbaar zijn. "Maar het is de moeite waard als het helpt om de economische schade op lange termijn te voorkomen, waardoor de economie sterker kan gaan herstellen", sprak hij.

De speech van Powell zorgde voor een domper op Wall Street. Amerikaanse beurzen sloten woensdag lager en waren donderdag opnieuw in mineur.

Kwart van Amerikaanse beroepsbevolking mogelijk werkloos door coronacrisis

Zakenbank Goldman Sachs publiceerde donderdag een rapport waarin ook wordt gesteld dat het dal waar de economie van de VS doorheen gaat, dieper is dan voorzien. Tegelijkertijd denken de kenners dat het herstel op termijn sneller zal zijn dan eerder betoogd.

Een kwart van de Amerikaanse beroepsbevolking zal als gevolg van de coronarcrisis zonder werk komen, denken analisten van Goldman Sachs nu. Ze verhoogden daarmee hun eerdere voorspelling van de werkloosheid met 10 procentpunten.

Goldman wijzigde de vooruitzichten na de publicatie van het maandelijkse banenrapport vorige week. Daaruit kwam een recorddaling naar voren waarbij de werkloosheid uitkwam op 14,7 procent.

Verder voorzien de analisten een grote impact op het bruto binnenlands product van de VS. Hier zal in het tweede kwartaal sprake zijn van een krimp van 39 procent.

Beurs doet stap terug: AEX onder 500

Op Europese beurzen was de kentering in sentiment donderdag goed zichtbaar.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,6 procent lager op 499,03 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 666,57 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot zo'n 2,8 procent in.

De Amsterdamse hoofdindex kelderde aan het begin van de coronacrisis van een niveau van ongeveer 630 punten naar 400 punten, om vervolgens weer terug te veren tot een niveau van ruim 520 punten.

LEES OOK: Het risico van een nieuwe beurscrash is groot: dit is de belangrijkste reden, volgens een kwantitatieve analist