• De Amsterdamse AEX-index verloor vrijdag opnieuw fors en is sinds vorige week woensdag bijna 15% gedaald.
  • Weekverliezen van de aandelenbeurzen op Wall Street zijn opgelopen tot boven de 10 procent.
  • Voormalig president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank verwacht dat “delen van de wereld” in een recessie belanden, als het coronavirus verder om zich heen blijft grijpen.

In Amsterdam is de AEX-index vrijdag bijna 4 procent lager gesloten op 539,38 punten. Daarmee kende de Nederlandse hoofdindex voor aandelen de slechtste week sinds oktober 2008.

Sinds vorige woensdag heeft de AEX-index ongeveer 15 procent ingeleverd. Onder beurskenners wordt gesteld dat sprake is van een crash als aandelen in korte tijd 20 procent of meer verliezen.

Aandelenbeurzen beleven wereldwijd een uiterst zwakke periode. Zorgen over de verspreiding van het coronavirus hebben in korte tijd geleid tot een paniekreactie.

In Londen, Parijs en Frankfurt kelderden aandelenbeurzen vrijdag tot 3,9 procent. De hoofdindex in Milaan zakte 3,6 procent.

Klap op Wall Street door coronavirus

Twee van de drie belangrijkste graadmeters op Wall Street eindigden vrijdag wederom diep in het rood. Zorgen over de gevolgen van het nieuwe coronavirus blijven het sentiment beheersen.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent vrijdag lager op 25.409,36 punten. De S&P 500 verloor 0,8 procent tot 2954,22 punten, waarmee de breed samengestelde index in één week tijd ruim 11 procent is gedaald. Dat is het zwaarste weekverlies sinds oktober 2008.

Techbeurs Nasdaq eindigde vrijwel vlak op 8567,37 punten.

De Federal Reserve reageerde op de toenemende speculatie over monetair ingrijpen wegens de virusuitbraak. Voorzitter Jerome Powell van de centralebankenkoepel liet weten "gepast" te reageren op de economische gevolgen van de epidemie. Die vormt volgens hem een steeds groter risico, maar de basis onder de Amerikaanse economie is sterk.

'Laagste groei wereldeconomie sinds 2009'

De wereldeconomie groeit dit jaar veel minder hard door de uitbraak van het nieuwe coronavirus, voorspellen economen van de Amerikaanse bank Bank of America, die de laagste groei sinds 2009 voorzien. Een bijstelling van de groeiverwachting voor de Verenigde Staten zorgde daar voor.

Bank of America rekent op een groei van de mondiale economie 2,8 procent, waar de economen eerder 3,1 procent groei voorspelden. Dat zou de kleinste toename zijn in ruim tien jaar. Bank of America had al eerder de groeiverwachting voor China op de laagste stand sinds 1990 gezet, maar rekent er nu ook op dat de Amerikaanse economie de langzaamste groei in vier jaar noteert.

De economen gaan nog niet uit van een wereldwijde pandemie waardoor de economische activiteit in veel steden stil komt te liggen. Wel gaan ze uit van meer verstoringen voor onder meer toerisme nu het virus ook in steeds meer Europese landen opduikt.

De luchtvaartsector wordt in ieder geval hard geraakt door de problemen rondom het nieuwe coronavirus. Kwam eerder deze maand Air France-KLM met een winstwaarschuwing voor het lopende kwartaal, nu waarschuwen ook easyJet en British Airways-moeder IAG, en Finnair voor negatieve gevolgen. De Italiaanse maatschappij Alitalia ziet zich genoodzaakt nog eens duizenden medewerkers tijdelijk op non-actief te zetten.

Vooral vliegreizen naar Italië zijn de laatste tijd minder in trek doordat het virus zich vooral in het noorden van het land snel verspreidde. Eerder gingen reizen naar China, waar het virus als eerste de kop opstak al goeddeels in de ban vanwege een verminderde vraag naar tickets.

De Britse prijsvechter easyJet, een van de grootste gebruikers van Schiphol, kampt met een dalende vraag naar vliegreizen naar Noord-Italië. Ook op andere routes is de reisdrift van consumenten minder. Daardoor zal het bedrijf een aantal vluchten uit het schema schrappen. Volgens de onderneming is nog niet te zeggen wat de impact van het virus op de financiële prestaties zal zijn

Voormalige DNB-president Nout Wellink voorziet recessie in sommige landen

Voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink verwacht dat "delen van de wereld" in een recessie belanden, als het coronavirus verder om zich heen blijft grijpen. Hij zei dat donderdag in het KRO-NCRV-programma '1 op 1' op NPO Radio 1.

Volgens Wellink geeft de uitbraak van het coronavirus veel landen waarschijnlijk het laatste zetje richting een recessie. De Verenigde Staten doen het volgens Wellink minder dan verwacht. Daarnaast ziet hij problemen in ontwikkelingslanden. "Als gevolg is een recessie in delen van de wereld naar mijn gevoel zeer waarschijnlijk", zei hij. "Of Amerika door de bodem heengaat, weet ik niet", voegde Wellink toe. "Daar zit meer marge in."

LEES OOK: 10 effecten van het coronavirus voor beleggers