De Europese beurzen zijn de laatste, verkorte, handelssessie van 2015 donderdag met verliezen de handel uitgegaan. In Amsterdam werd de jaarwinst van de AEX daarmee iets gedrukt, tot 4,1 procent.

De hoofdgraadmeter van het Damrak sloot op oudjaarsdag 1 procent in de min op 441,82 punten.

De jaarwinst van de AEX-Index bleef beperkt tot 4,1 procent en is een stuk geringer dan halverwege dit jaar wellicht werd verwacht. De AEX eindigde afgelopen jaar op 424,47 punten en bereikte in april met 510,55 punten de hoogste stand van dit jaar.

De Midkap-Index zakte donderdag 0,3 procent tot 698,03 punten. De index van middelgrote bedrijven ging ruim 10 procent vooruit in 2015.

Randstad grote winnaar 2015, Delta Lloyd verliezer

Het aandeel Randstad is de grote winnaar in de AEX van 2015. De uitzender gaat het jaar uit met een plus van 48,6 procent.

Delta Lloyd kreeg de hardste klappen van alle 25 hoofdfondsen aan het Damrak. De verzekeraar zag 68 procent van zijn beurswaarde verdampen.

Na uitzender Randstad werd de grootste winst geboekt door TNT. De expressbezorger werd 41 procent meer waard dankzij het overnamebod dat zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx dit jaar uitbracht. TNT verdwijnt daardoor naar verwachting in de loop van 2016 van de beurs in Amsterdam.

Andere rendabele investeringen waren de aandelen Ahold, KPN en Heineken, die 37 tot 38 procent meer waard werden. Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) kreeg er ruim een derde bij en deed het daarmee veel beter dan zijn concurrenten.

Naast de stevige koersval van Delta Lloyd viel Aegon in negatieve zin op, met een jaarverlies van 13 procent.

(gebruik scrollbar voor grafiek)

De malaise in de grondstoffensector ging niet onopgemerkt aan het Damrak voorbij. Staalfabrikant ArcelorMittal en oliereus Shell zetten op jaarbasis minnen neer van respectievelijk 56 en 18 procent.

Beurs in teken van lagere olieprijs en China

De dalende olieprijs, zorgen over de Chinese economie, de Griekse crisis en de op de valreep van het jaar doorgevoerde renteverhoging in de Verenigde Staten. Het lijstje met hoofdpijndossiers voor beleggers was afgelopen jaar lang en de onzekerheid in de markten hoog.

,,Tot aan de zomer leek het een goed beursjaar te worden'', stelde beleggingsexpert Sijmen Plomp van Ambassador Investments dan ook. ,,Maar de devaluatie van de Chinese yuan en de onzekerheid rond de renteverhoging in de VS gooiden roet in het eten."

Griekse crisis minder belangrijk dan harde landing China

In de eerste maanden van 2015 leek er geen vuiltje aan de lucht op de beurzen en steeg de AEX in een nagenoeg rechte lijn naar zijn hoogste peil in ruim zeven jaar. De dreigende exit van Griekenland uit de eurozone gaf de markt vervolgens een aantal keren een tik, maar nadat de Griekse crisis begin juli werd bezworen liepen de koersen weer snel op naar het niveau van eind april.

Begin augustus kwam de klad er echter stevig in. De onverwachte afwaardering van de yuan en de crash van de aandelenmarkten in China wakkerden de zorgen over een harde landing van de Chinese economie aan. Die vrees miste zijn uitwerking op de beurzen niet: binnen drie weken duikelde de AEX van ruim 500 punten naar net iets meer dan 400 punten.

Geldkraan ECB, Fed verhoogt rente

In de laatste maanden van het jaar kwam het herstel maar matig op gang. Het strengere monetaire beleid in de VS, tegenvallende stimuleringsmaatregelen van de ECB en de aanhoudende daling van de olieprijs zetten druk op de markten en zorgden voor een stevige min in december, waardoor de jaarwinst zeer beperkt bleef.

De olieprijs, China, de Amerikaanse rente en de ECB zullen waarschijnlijk ook volgend jaar hun stempel op de markten drukken. Een voorspelling voor het verloop van de koersen lijkt op voorhand echter weinig waard, alleen al door de enorme problemen in het Midden-Oosten. In een rondgang door persbureau Reuters wees onlangs een derde van de dertig ondervraagde aandelenexperts de huidige terreurdreiging aan als belangrijkste zorgenpunt voor de markten volgend jaar.

Oops! We could not locate your form.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl