Stuivertje wisselen in de belangrijkste Nederlandse aandelenindex. Techinvesteerder Prosus wordt eind deze maand opgenomen in de AEX-index. De toevoeging van Prosus gaat ten koste van maaltijdbezorger Takeaway.com. De ironie wil dat die twee bedrijven momenteel in een biedingsoorlog zijn verwikkeld om het Britse Just Eat.

Beursuitbater Euronext maakte woensdag bekend hoe de nieuwe samenstelling van de AEX eruit gaat zien. De wijzigingen gaan op maandag 23 december in.

De dochteronderneming van het Zuid-Afrikaanse media- en techbedrijf Naspers maakte in september zijn debuut op de Amsterdamse beurs en heeft een marktwaarde van bijna 100 miljard euro, terwijl Takeaway zo’n 5 miljard euro waard is.

Een belangrijke troef van Prosus is het belang van 31 procent in Tencent, een Chinees bedrijf uit Shenzhen dat eigenaar is van WeChat, de Chinese tegenhanger van WhatsApp met meer dan 1 miljard gebruikers.

Samenstelling AEX: Prosus erin, Takeaway eruit

Voor de samenstelling van de AEX is van belang om te weten dat de selectie plaatsvindt op basis van het handelsvolume van beursgenoteerde bedrijven en niet op basis van de beurswaarde. Dat laatste speelt wel weer een rol bij het gewicht dat beursfondsen krijgen in de AEX-index.

Lees ook de column van beleggingsexpert Hendrik Oude Nijhuis: Vergeet de AEX – dat wordt toch niks, als je serieus wil beleggen

Het doorschuiven van Takeaway naar de MidKap betekent dat daar geen plaats meer is voor navigatiedienstverlener TomTom, dat naar de SmallCap-index degradeert. Ook biotechnologiebedrijf Vivoryon, het voormalige Probiodrug, wordt in die beursgraadmeter opgenomen. Zakenbank NIBC verdwijnt daar na anderhalf jaar uit.

Biedingsoorlog tussen Takeaway.com en Prosus om Just Eat

Prosus verhoogde maandag zijn overnamebod op de Britse maaltijdbezorger Just Eat naar 740 pence per aandeel, waarmee aan Just Eat een prijskaartje van 5,1 miljard pond (6,1 miljard euro) werd gehangen. Hiermee doorkruist Prosus het plan van Takeaway voor een fusie met Just Eat via een aandelenruil.

Het aandeel Just Eat noteert woensdag overigens hoger dan het bod van Prosus, op 781 pence.

Het bestuur van Just Eat schaarde zich al eerder unaniem achter het fusievoorstel Takeaway, dat mikt op steun van 75 procent van de aandeelhouders, en dat is met het hogere bod van Prosus niet veranderd.

Als de fusiedeal doorgaat, wordt Just Eat Takeaway.com gevestigd in Amsterdam, maar neemt het de notering van Just Eat aan de beurs in Londen over. De notering van Takeaway in Amsterdam wordt opgezegd.

Prosus zet de overname door als het minimaal tenminste 50 procent van de aandelen plus één binnenhaalt. Aandeelhouders krijgen tot 27 december de tijd om in te stemmen met het aanbod. Volgens Just Eat is ook bij het hogere bod van Prosus sprake van een “significante onderwaardering”.

LEES OOK: Takeaway wil bedrijven verleiden werknemers een lunchoptie te geven – zodat bedrijfskantines overbodig worden