• De AEX-index is maandag 2,4% hoger gesloten, nadat er eerder op de dag minnen te zien waren.
  • ABN Amro en ING leverden respectievelijk bijna 10% en bijna 9% in, omdat ze conform de oproep van de ECB hebben aangekondigd voorlopig geen dividend uit te keren.
  • De beurs van Madrid zakte 2%. De Spaanse economie is zwaar getroffen door de coronacrisis.

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag overwegend hoger gesloten. Daarmee werden de minnen van eerder op de dag weer weggepoetst. De bankensector stond onder druk na de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) om voorlopig geen dividend meer uit te keren.

Op het Damrak gingen ABN Amro en ING onderuit. Beleggers bleven verder op hun hoede door de coronapandemie, die veel bedrijven heeft stilgelegd.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 2,4 procent in de plus op 475,98 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 640,72 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,9 procent. De beurs in Madrid was de negatieve uitschieter en leverde 2 procent in.

ABN Amro en ING stonden onderaan de AEX met minnen van 9,9 en 8,9 procent. De beide banken keren volgens de richtlijnen van de ECB tot 1 oktober geen dividend meer uit. ABN Amro verwacht daarnaast een kwartaalverlies te lijden en koopt geen eigen aandelen meer in.

De Belgische bank KBC (min 9,3 procent), de Duitse Commerzbank (min 6,9 procent) en de Italiaanse bank UniCredit (min 7,5 procent) behoorden ook tot de groep banken die het dividend schrappen.

Galapagos en ASML boeken winst

Biotechnoloog Galapagos profiteerde van een adviesverhoging en stond bij de grootste stijgers van de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 6,5 procent.

ASML won 6,6 procent. Volgens de chipmachinefabrikant zijn er door de virusuitbraak verstoringen bij verschepingen en in de toeleveringsketen. Dat heeft gevolgen voor de omzet in het eerste kwartaal. Het bedrijf verwacht echter dat de inkomsten opschuiven naar later dit jaar.

Lees ook op Business Insider

Olie- en gasconcern Shell schrapte een Amerikaanse investering en won 3,9 procent.

Bij de middelgrote bedrijven daalde Basic-Fit 5,6 procent. Volgens analisten van ING gaat de compensatie die het fitnessbedrijf abonnees aanbiedt omdat alle sportscholen zijn gesloten, het bedrijf flink pijn doen.

In Frankfurt verloor TUI 0,3 procent. De reisorganisatie heeft in Duitsland een staatslening ontvangen om de crisis te doorstaan. TUI heeft de lening van 1,8 miljard euro nodig omdat het vrijwel geen omzet meer draait.

EasyJet daalde 7,2 procent in Londen. De prijsvechter staakt per direct al zijn vluchten en er is hommeles binnen het bedrijf.

De euro was 1,1029 dollar waard, tegen 1,1070 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 5,9 procent goedkoper op 20,24 dollar. Brentolie kostte 12,7 procent minder op 21,76 dollar per vat.

LEES OOK: Banken vinden ook dat ondernemers te hoge provisie kwijt zijn bij noodlening voor coronacrisis